*Nettavisen* Nyheter.

Ja til deltid og vikarer

SVs Kristin Andersen vil at deltidsansatte skal ha en lovfestet rett til full stilling. Foto: Scanpix.

LO fører en knallhard kamp mot deltid og midlertidige ansettelser. Resultatet er færre arbeidsplasser.

Med rundt 800.000 er Landsorganisasjonen en mektig aktør, og gjennom direkte pengestøtte til de rødgrønne partiene og omfattende nettverk av møter og personer har LO betydelig innflytelse på Regjeringen.

Det er lett å glemme at selv store LO bare har rundt en sjettedel av landets innbyggere som medlemmer. Det er også lett å glemme at LO er en interesseorganisasjon for sine betalende medlemmer, og at organisasjonen ikke alltid snakker for de 4,0 millioner menneskene som ikke er medlem.

Den store kampen akkurat nå handler om deltidsansatte. LO ønsker å få lovfestet at alle som jobber deltid skal ha rett på heltidsjobb, og de har fått SV med seg på dette kravet.

Etter min mening er det en dårlig sak. Dyr og uhensiktsmessig for arbeidsgiverne, og ikke til hjelp for gruppene som i dag står utenfor arbeidsmarkedet. I praksis ofrer man de svakeste for å gjøre livet lettere for de som er innenfor arbeidsmarkedet.

Heldigvis har Arbeiderparti-ledelsen til nå stått steilt imot, men SV hevder saken er ennå ikke avgjort.

– Regjeringen har ikke konkludert når det gjelder lovfesting av heltid for å sikre kvinnene som ønsker det, mulighet til å jobbe fullt, sier Karin Andersen (SV), nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dermed er det duket for en ny kamp mellom venstresiden og høyresiden i den rødgrønne regjeringen.

Felles for mange av kravene til LO er at gjør livet bedre for dem som er "innenfor", men at det samtidig blir vanskeligere for gruppene utenfor arbeidsmarkedet å komme inn. Ord som sosial dumping og rett til heltidsstilling høres bra ut, men det betyr i praksis at man drar opp stigen for dem som ikke har så mye å konkurrere med enn fleksibilitet og vilje til å arbeide billigere.

Effekten er blant annet høyere arbeidsledighet hos innvandrere og ufaglærte. Felles er at disse ikke er betalende LO-medlemmer.

Arbeiderpartiets slagord er at alle skal med. Dit er det et langt stykke hvis vi ser på antallet som er på trygd.

Men også blant friske mennesker er det langt igjen til at alle er med. Norge har 3,6 millioner mennesker mellom 15 og 74 år. Av disse er 2,5 millioner sysselsatt, mens vi har rundt 0,1 millioner arbeidsledige og ytterligere 1,0 millioner som er utenfor arbeidsstyrken.

I de usikre finansielle tidene vi nå er i, vil de fleste private arbeidsgivere kvi seg for å ansette flere enn absolutt nødvendig. Årsaken er blant annet meget strenge regler for å si dem opp igjen.

Over tid skaper dette behov for ekstrahjelp i form av deltidsansatte og midlertidig ansatte. All erfaring er at disse skaffer seg kvalifikasjoner og at de over tid - hvis de vil - kan gli inn i fulle stillinger.

For disse er det en bjørnetjeneste hvis Arbeiderpartiet gir etter å lovfester rett til å bli heltidsansatt.

I praksis blir det å holde flere utenfor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.