Ja, vi elsker dette landet

Over 150.000 fremmøtte ga massemorderen svar på tiltale. Foto: Gunnar Stavrum, Nettavisen.

Vi skal sammen straffe morderen. Vår straff skal være mer raushet, mer toleranse og mer demokrati.

Ordfører Fabian Stang satte ord på følelsen til de mer enn 150.000 fremmøtte ved Rådhuset i Oslo. Folkemengden er den største markeringen siden 1945 og forteller massemorderen Anders Behring Breivik at han er en ensom fanatiker.

Da folkemengden løftet blomstene, gikk det frysninger ned over ryggen på de fremmøtte: - I dag er gatene fylt av kjærlighet, sa kronprins Håkon. - Vi har valgt å møte grusomhet med åpenhet.

Det er ikke vanskelig å bli stolt over det lille landet vårt. Svært mange kjenner noen som er direkte berørt av massemorderens ugjerninger. Men det var ikke hat som dominerte på Rådhusplassen, men en bunnløs tristhet og en vilje til å vise samhold.

Bare i Oslo var det så mange folk at det var umulig å gjennomføre et blomstertog. Det ble en blomstermasse av over 150.000 mennesker.

Fra Stavanger kommer meldinger om 100.000 fremmøtte, det var tog i Molde og mange andre steder.

Det var et flerkulturelt samhold med nordmenn på tvers av geografi, generasjoner og etnisk bakgrunn. Alle ønsket å vise støtte til foreldre og søsken som har mistet barna sine, og vise at vi alle deler sorgen.

Dersom drapsmannen ønsket å skape oppslutning bak sitt hat, så har han oppnådd det motsatte. Norge vendte ham ryggen og har vist en romslighet og en toleranse uten sidestykke. Vold er møtt med blomster og kjærlighet.

Anders Behring Breivik har forandret Norge for alltid. Han har skapt et åpnere og mer inkluderende samfunn. Selv sitter han på isolat, varetektsfengslet for åtte uker, med utsikt til et liv bak murene.

Det er synd at han ikke personlig fikk oppleve hvordan ugjerningene hans har samlet Norge. Men den tid kommer. Massemorderen skal vil få tid nok til å tenke igjennom hvilke enorme lidelser han har påført familiene til de til nå 76 omkomne etter bombeeksplosjonen i Oslo og den brutale nedskytingen på Utøya.

Foran Oslo Domkirke er det et hav av blomster, lys og hilsener. Foto: Gunnar Stavrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.