Gå til sidens hovedinnhold

Kamp mot sjokolademafia

Sjokoladen skal angivelig være bra for helsen, men kritikk av den er direkte helsefarlig, skal vi tro sjokoladeselgerne. Faksimile: MXIs hjemmeside.

Tror du på sjokoladen som forhindrer kreft? Hvis ikke kan du vente deg et oppgjør med sjokolademafiaen.

Det pågår en voldsom styrkekamp mellom lesere på sosiale medier og deltakere i pyramideselskapet bak sjokoladen Xocai.

I skrivende stund har 11.000 på Facebook «liket» siden som beskriver trusler og sjikane mot folk som er skeptiske til sjokoladens angivelige helbredende evner.

Du kan lese bloggen her: Xocai - en stygg historie om norsk sjokolademafia

Saken begynte med at to skeptikere kritiserte markedsføringen av sjokoladen og salgsmetodene, der Xocai hovedsaklig selges via nettverksalg.

Kilde: Helsesjokolade.net

De to kritikerne stilte spørsmålstegn ved påstandene om at innholdet i Xocai styrker immunforsvaret, er gunstig for diabetikere, bedrer hukomelsen, hjelper mot depresjon og tidlig aldring, og forebygger infeksjoner.Les påstandene her: Helsesjokolade

Diskusjonen førte bloggene oppover på Googles søkefelt og de ble blant de øverste treffene på sjokoladen Xocai.

Det fikk foreningen for de over 9.000 norske Xocai-medlemmene til å tenne, og de skrev en mail til bloggerne og varslet et gigantsøksmål - for «injurierende påstander om produktet og merkevaren Xocai...»: - Ut hva de signaler vi har fått, vil søksmålet bli på et syvsifret beløp, og det er ikke i kroner.

Det ville trolig være første gang i Norge at man får en sak om ærekrenkelse av en sjokolade (!), og trusselen om et krav på titalls millioner dollar (!!) er også noe helt nytt.

De to bloggerne kunne sluset mailene direkte til søppelfolderen, haddet det ikke vært for at Foreningen Sjokoservice Norge deretter sendte mailer til bloggernes arbeidsgivere fordi bloggaktiviteten angivelig hadde skjedd i arbeidstiden - og at arbeidsgiveren dermed måtte være involvert.

Men det stoppet ikke der.

Sjokoladeentusiastene sendte også informasjon om bloggernes familie og bostedsadresse til medlemmer på kryss og tvers i Norge, og kunne informere at sannsynligheten var stor for at de ville få «en del henvendelser i ukene fremover fra norske Xocai-medlemmer».

Sjokoservice Norge drives fra Rolvsøy (mellom Fredrikstad og Sarpsborg) av et styre med Roger Meyer (58) i spissen som kontaktperson.

Du kan se styret her: Sjokoservice Norge

Denne Meyer er tydeligvis en mangslungen herre, med en fortid fra bilpleie og en nåtid i selskapet Alfa Trading (som driver med uspesifisert engroshandel).

Styreformannen heter Terje Ragnar Babsvik (58), og det er han som bor på firmaadressen til Sjokoservice Norge.

Vi er skråsikre på at disse hedersmennene sikkert ikke har noe med sjikanen mot bloggerne å gjøre, men de har nok ikke kontroll over alt foreningens medlemmer driver med.

Ifølge nettsiden er Sjokoservice Norge en forening hvor alle medlemmer av MXI Corp. (Xocais) nettverk i Norge kan søke medlemskap, og det koster 350 kroner per år. Dersom foreningen har 9.000 medlemmer, tilsier det årlige inntekter på 3,15 millioner kroner til foreningen.

Sjokoladen er ikke spesielt billig. En eske med 140 småbiter koster 1200 kroner på nettet. Det tilsvarer en kilopris på 1.430 kroner. Freia Premium, som er en mørk sjokolade med 86 prosent kakao, koster til sammenligning 186 kroner per kilogram. Ikke rart den koster en brøkdel, Freia sier ingenting om at den forhindrer psoriasis eller kreft heller.

Sjokoservice Norge påstår at det amerikanske selskapet MXI Corp i Reno, Nevada omsatte for over 350 millioner dollar i 2011.

Nettsiden Sjokosjokk.no hevder på sin side at MXI har et «vekstpotensiale på over 6 milliarder kroner i årlig salg» - hva nå enn det betyr.

Navnet står for Marketing Xocalate International Corporation. Forretningsmodellen er medlemskap, og at medlemmene kjøper kasser av sjokoladeprodukter som selges videre gjennom nettverksalg/pyramidesalg.

Det angivelige suksessfulle selskapet er pussig nok ikke oppdaget av noen kjente økonomiske tidsskrifter.

Stemmepedagog Jeanett Brooks (t.v) og Andrew, som ga opp sin drøm om Harvard, valgte etterhvert å satse på pyramidesalg av helsebringende sjokolade. Faksimile: Hjemmesiden.

Men på selskapets hjemmeside kan vi lese om grunnleggerne Jeanette og Andrew Brooks.

Jeanette er utdannet stemmepedagog, men gikk videre til slankeprodukter, før hun satset på den kreftforebyggende sjokoladen.

Andrew har en uspesifisert utdannelse, og ga opp drømmen om studere på Harvard for å vie seg til sukkerfri, lavkarbo sjokolade.

Hjemmesiden har i farten glemt å nevne at eier av selskapet skal være Martin Brooks, som tidligere er dømt for bedrageri og ulovlige pengetransaksjoner.

At fire av famliens tidligere selskaper har vært involvert i konkurs og søksmål, kom heller ikke med.

Sikkert bare uflaks.

Ifølge Wikipedia har amerikanske helsemyndigheter avslørt at kjeks fra MXI har hatt fem ganger så mye fett som oppgitt, mens australsk mattilsyn hevder at det er ulovlig markedsføring å hevde at Xocai «støtter immunsystemet».

Les Sydney Morning Herald: Helsepåstander er farlige for diabetikere

Les også: 16 år på en Brooks berg- og dalbane

For selgerne er gulroten økonomisk fortjeneste og muligheter til å vinne cruisereiser i gull-, platina- og diamant-klassen.

Noen vil sikkert se det ironiske i at et av cruisene går til Skagway, Alaska - også kjent for Klondyke og gullrushet på slutten av 1800-tallet.

Nå er altså mørk sjokolade det nye gullet.

Tilbake på jorden: De norske medlemmene kjøper altså esker med sjokolade, verver andre selgere, og forsøker å kvitte seg med den helsebringende sjokoladen. I denne planen er det dårlig nytt når Google-søk på Xocai bringer lenker til folk som lurer på om sjokoladen virkelig hindrer kreft og psoriasis, og er bra for diabetikere.

Les også: Den store sjokoladesvindelen

Det interessante er at sjokoladeselgernes trusler har oppnådd det stikk motsatte av det de ville, takket være bloggeren Gunnar Tjomlid og bloggen Unfiltered perception.

I går føk den opp på fjerdeplass over landets største blogger på Blogglisten.no med over 40.000 treff.

Bloggen er også omskrevet på NRK, i Fædrelandsvennen og i Fredriksstad Blad.

Les omtalen:

Sirdøl truet etter sjokoladeblogging

- Vi blir truet av «sjokomafia»

Fikk trusler etter kritisk artikkel om «helsesjokolade»

Sj0koladeselgerne ønsket å forhindre et kritisk blikk på Xocais helbredende virkning, og få avpublisert bloggene om sjokaladen.

Svaret fra brukerne på Twitter og Facebook er å republisere bloggene utallige ganger over hele nettet.

Her er de opprinnelige bloggene:

Xocai, en sunn sjokolade? Er det helse i hver bit?

30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai-distributør

Sjokoladeselgerne ville begrave kritikk, men har oppnådd massiv spredning på alle norske sosiale medier.

Man kan bli forbannet av mindre, men det er alltids trøst i en sjokoladebit.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen