*Nettavisen* Nyheter.

Knallhard smekk til Jan Egeland

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Finansavisen presser Flyktninghjelpens Jan Egeland fra skanse til skanse, helt til han innrømmer ikke å ha satt seg inn i saken. (Faksimile: Finansavisen).

Flyktninghjelpens Jan Egeland blir tatt med buksene nede etter en lettvint bortfoklaring av milliard-kostnadene med asylflommen.

Med basis i tall fra Statistisk sentralbyrå har Finansavisen regnet ut at 100.000 syriske flyktninger vil koste anslagsvis 430 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dette fikk generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til å uttale at «Finansavisens regnestykker ikke var særlig realistiske».

Konfrontert med hva som er feil, svarer Egeland: - Jeg er ikke noen økonom, jeg er hjelpearbeider.

Egeland innrømmer at han ikke har satt seg særlig inn i regnestykket, men mener at han tror at forutsetningene i regnestykkene vil vise seg å være feil.

Argumentet må i så fall være at syrerne kommer raskere i arbeid, og arbeider i flere år, enn tidligere innvandrere fra den 3. verden.

Her kan du lese Nettavisens mening: Frykter gigant-regning for syriske innvandrere

Statsminister Erna Solberg anslår kostnadene for 50.000 asylsøkere til 40-50 milliarder kroner på en fem års-periode.

Det tilsvarer rundt regnet 200.000 kroner per person per år, og virker å være et lavt, men realistisk anslag for de første fem årene..

I løpet av fem år må vi altså regne med rundt en million kroner i kostnader per flyktning.

SSBs tall beregner hele livsløpet og tar også høyde for familiens og barnas bidrag til velferdsstaten, og da kommer de til en nåverdi på 4,3 millioner kroner per innvandrer fra den 3. verden.

Les tidligere blogger:

30.000 asylsøkere på norsk velferd?

Tåler ikke fakta om flyktninger

Fornuft, følelser og flyktninghjelp

Det er ingen naturlov som sier at 100.000 flyktninger vil koste 430 milliarder kroner, selv om det har vært situasjonen til nå.

Men det er dessverre foreløpig lite som tyder på at vi vil bli noe bedre til å integrere innvandrere i fremtiden.

Og da blir det for lettvint av en sentral og innflytelsesrik person som Jan Egeland å slenge ut av seg en påstand om at regnestykkene er lite realitiske.

Et minimum er at han i så fall legger på bordet andre forutsetninger som gir et annet resultat.

Det er greit nok at Norge er et av verdens rikeste land, men 430 milliarder kroner er vanvittig mye penger.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Deltakerne i Underhuset er Liv Tørres, Norsk Folkehjelp, kommentator Jon Hustad og statssekretær Jøran Kallmyr, samt Gunnar Stavrum.

PS: I ettermiddag diskuterer jeg denne saken med Dag og Tid-kommentator Jon Hustad, statssekretær Jøran Kallmyr og generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp. Programmet heter Underhuset, og går klokken 18.00 på TV 2 Nyhetskanalen. Programleder er Yama Wolasmal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.