Komikveld om søndagsåpent

 


Kulturminister Thorhild Widveys sendte brev på høring, og har fått tusenvis av svar fra anonyme og privatpersoner. (Montasje: Nettavisen/Kulturdepartementet).


Flere millioner nordmenn ønsker søndagsåpne butikker. Nå er det på tide å skjære igjennom.

Høringsrunden om søndagsåpne butikker er en komedie.

Tusenvis av privatpersoner - svært mange anonyme - har levert sine innsigelser. Det er ikke stort vanskeligere enn å skrive en kommentar i et kommentarfelt på en nettavis. Forskjellen er at noen prøver å late som om høringsuttalelsene har noe som helst å si i denne saken.

Det bør de ikke ha. Til det er tilfanget helt tilfeldig og meningene syltynne:

 

«Adrian» er et godt eksempel. Andre sier «nei, nei, og atter NEI!», og

legger ved bilde av bikkja

.

Slik denne høringen er gjennomført, er den verdiløs:

  • At noen tusen enkeltpersoner har meninger, kan ikke overstyre at velgerne har valgt et flertall på Stortinget for søndagsåpent i en eller annen form.
  • Og høringssvarene bærer preg av at det er en aksjon, hverken mer eller mindre. Nøyaktig samme formuleringer går igjen i hundrevis av svarene.

Hvis du har god tid, kan du lese parodien på en høringsrunde her: Høringssvar

Som illustrasjonen til venstre viser, er den vanligste avsenderen «anonym», og det vil være en fallitt for folkestyret om et valgresultat skal overstyres av en komikveld av en høringsrunde.

Slik saken nå står, ønsker Høyre og Fremskrittspartiet å åpne for handel på søndag.

Venstre ønsker også søndagsåpne butikker, men de vil la kommunene bestemme.

Nå er høringsrunden over. Og hvis vi ser bort fra de tusenvis av private ytringene, så er svarene omtrent som ventet. Kirken og fagbevegelsen sier nei, og de som tjener på at butikkene skal holde stengt, er imot.

Både offisielle meningsmålinger og nettavstemninger (som denne her på Nettavisen), viser at folk er delt omtrent på midten. Bare det burde være et sterkt argument for å la de som vil holde åpent og handle på søndag, få lov til det.

For hvorfor skal den halvdelen som ikke vil handle selv få bestemme over den andre halvdelen?

Nå er det tid for å skjære igjennom.

  • Søndagsåpne butikker kan gi tusenvis av nye arbeidsplasser. Ifølge Statistisk sentralbyrå har varehandleen 193.000 hel- og deltidsansatte. I dag er arbeidstiden stort sett fordelt på seks arbeidsdager. Blir åpningstiden økt med 1/6, tilsier det rundt 30.000 nye stillinger.
  • Det er en illusjon å tro at Norge har søndagsstengt. Forbrukerne er tvunget til å betale dyrt for matvarer på bensinstasjoner og klare seg med matutvalget som kan presses inn i en Brustadbu på 100 kvadratmeter. Det er altså greit med søndagsåpent, bare maten er dyr nok - og matutvalget er begrenset.
  • Men viktigst: Folk er omtrent delt på midten, men å åpne for søndagshandel er ikke det samme som å tvinge den negative halvdelen til butikkene. Tvert imot, det er fritt frem for å velge selv. Ønsker man å gå tur i skogen, værsågod. Ønsker man å holde stengt, værsågod.

Men det er fullstendig ulogisk at den ene halvparten av folket skal nekte den andre halvdelen å handle på hvilken dag de ønsker - så lenge det er butikker som ønsker å holde åpent.

Som det heter i høringsbrevet: «Erfaringer fra andre land tyder på at forbrukerne vil velge å handle på søndager dersom de får et tilbud, og at mange butikker vil velge å holde åpent».

De andre kan gå i kirken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.