RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Kommunistene som ikke vil kalles kommunister

Rødt ønsker et kommunistisk samfunn, men vil ikke bli kalt for kommunister.

KOMMUNIST ELLER IKKE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var leder for 17. mai-komiteen i Oslo.
KOMMUNIST ELLER IKKE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var leder for 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Brage Aronsen

Lørdag var det 200 år siden Karl Marx sin fødedag, men det går nedover med de gamle heltene.

Da NTB før helgen sendte ut en nyhetsmelding der de kalte Rødt for «kommunistene», så partiet rødt.

- NTB har retta opp nå, skrev partiets kommunikasjonsansvarlige Iver Aastebøl på Twitter.

Rødt ønsker altså et kommunistisk samfunn, men vil ikke bli kalt for kommunister. Sånn har det altså gått med partiet som ble stiftet på restene av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) - eller kortere AKP (m-l).

IKKE KOMMUNISTER? NTB måtte rette opp en nyhetsmelding hvor de kalte Rødt for kommunister. Ordet ble fjernet etter halvannen time.

NTB valgte altså å endre saken de sendte til alle medieabonnentene i hele landet, og fjerne referansen til «kommunistene i» Rødt.

Leser man prinsipprogrammet, så ønsker Rødt en såkalt «demokratisk revolusjon» - tilsynelatende i motsetning til en væpnet revolusjon. Men som det heter (og her må man tolke selv):

200 ÅR: Lørdag var det 200 år siden Karl Marx ble født, og Rødt ønsker fortsatt et klasseløst samfunn, det Marx kalte kommunisme.

«Rødt mener det er mange erfaringer som tilsier at motkreftene ikke vil akseptere en folkelig og demokratisk maktovertakelse, men vil bruke uakseptable midler for å stanse denne. Dette vil gjøre det nødvendig å forsvare folkeviljen».

Men hva slags samfunn er målet til Rødt?

Ifølge prinsipprogrammet står partiet fast på den marxistiske teorien om en maktovertakelse ved en revolusjon og en gradvis sosialisering til et samfunn uten klasser og undertrykking, der skillet mellom styrende og styrte er opphevet.

Karl Marx er død for lengst, mens han idéer lever åpenbart videre i partiet som nå lukter på 4,0 oppslutning og dermed håp om å bryte sperregrensen og komme inn på Stortinget med 6-7 representanter.

KOMMUNISME: I prinsipprogrammet skriver Rødt at de ønsker et klasseløst samfunn - det Karl Marx kalte kommunisme.

Men Rødt nøyer seg ikke med å ønske et kommunistisk samfunn i Norge - de vil også alliere seg med internasjonale trosfeller:

- Rødt vi utvikle kontakt med arbeiderklassen og revolusjonære i andre land og støtte forsøkene på revolusjon og sosialismebygging som gjøres ut i fra deres lokale forutsetninger, uten at vi dermed ukritisk omfavner alle som kaller seg revolusjonære eller sosialister, heter det i programmet, som sist ble revidert i 2014.

For å oppsummere: Rødt ønsker  bidra til kommunistiske samfunn i Norge og i utlandet. Men vil ikke ha på seg at de er kommunister.

Hva mener du? Oppfatter du Rødt som et kommunistisk parti, eller regner du dem som demokratiske sosialister?