*Nettavisen* Nyheter.

Kraftsosialistene er tilbake

Norge anno 2020 sett fra bakken. Foto: Statnett.

Statnett vil bygge nye strømledninger for 40 milliarder kroner de neste årene. Hardanger er bare en forsmak på hva vi kan vente fra «Monsterfabrikken».

Norge har enormt tilfang av ikke forurensende vannkraft, men likevel har utbygging av vannkraft skapt sterkt miljøengasjement.

I Norge kan vi oppleve nasjonale politiske kriser om synsinntrykket av en kraftledning i Hardanger eller om vi i det hele tatt skal utrede oljeboring i Lofoten.

Statnett-direktør Auke Lont er en modig mann.

Sett på denne bakgrunn er det modig av Statnett å lansere planer om 3,5 millioner meter med nye eller ombygde kraftledninger, med en total kostnad på 40 milliarder kroner.

Ifølge Statnett var 1980-tallet det store tiåret for de som bygger kraftledninger, med investeringerpå rundt to milliarder kroner årlig. Siden har investeringene innenlands gått på lavbluss, mens kraftforbruket har økt jevnt og trutt. Redningen har vært nye linjer til utlandet og reservekraftverk.

Nå ønsker Statnett en utbyggingstakt innenlands som får 80-årenes kraftsosialister til å fremstå som veike. Kraftbygging for mellom tre og fire milliarder kroner årlig er fremtidsscenariet til Statnett.

Snakk om å plassere en het potet på tallerkenen til den rødgrønne regjeringen.

Problemet er at vi enten må få ned energiforbruket eller akseptere gasskraft eller annen utbygging av energi (atomkraft). Og siden man ikke kan flytte strømmen trådløst, så betyr det tusenvis av kilometer med nye master og ledninger.

Her kan du lese Statnetts rapport: Verdiskaping i Norge avhenger av nytt strømnett

Marerittet er at kraftmangelen fra i fjor vinter kommer tilbake, med rekordhøy kraftpris og store forskjeller mellom ulike områder i Norge på grunn av flaskehalser i ledningsnettet. Statnett har tidligere varslet at strømtilførselen til Bergen kan bli kritisk.

De gode nyhetene er at det går mot overproduksjon i Norden, og at den langsiktige effekten av finanskrisen kan bli mindre energiforbruk for den svenske papirindustrien og den norske kraftintensive industrien. Dessuten er det omfattende planer om energiøkonomisering.

Norges kraftforbruk har vært løst med utenlandslinjer. Kilde: Statnett.

Den dårlige nyheten er at det vil kreve enorme kraftmengder hvis oljeinstallasjonene i Nordsjøen skal bli elektrifisert - kanskje rundt 10 terrawatt- timer, eller opp mot 8-10 % av det årlige norske kraftforbruket.

Alt i alt virker Statnetts rapport overbevisende. Norge vil trenge enorme utbygginger av nye master og ledninger dersom vi skal dekke det antatte behovet for strøm de neste tiårene. Et vesentlig behov er å frakte strøm fra sørvest-landet og inn til Oslo-området, og fra Nord-Norge til Trøndelag.

Alternativet er at vi klarer å få ned kraftforbruket.

Stridens kjerne - de foreslåtte ledningene over Hardangerfjorden.

Begge deler vil kreve kløkt og politisk handlekraft, og de politiske skillelinjene går tvers igjennom regjeringen - med kraftsosialistene på den ene siden, og miljøbevegelsen på den andre siden.

Hardangermastene er bare den første leveransen fra Monsterfabrikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.