RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

KrF åpner døren på gløtt for å gå inn i regjeringen

Norge kan få en borgerlig flertallsregjering.

GJØR DØREN HØY: Kristelig folkeparti starter strategiprosess som kan ende med at KrF-leder Knut Arild Hareide går inn i regjeringen.
GJØR DØREN HØY: Kristelig folkeparti starter strategiprosess som kan ende med at KrF-leder Knut Arild Hareide går inn i regjeringen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Med Arbeiderpartiet i ruiner er det klart borgerlig flertall på de siste landsomfattende meningsmålingene, og nå kommer signaler om at Kristelig Folkeparti vurderer å gå inn i regjeringen.

Valget burde ikke være så vanskelig med de utfordringene Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre står oppe i. Til overmål er det sterke krefter i Arbeiderpartiet som mener at flørtingen med KrF var en av årsakene til valgnederlaget.

Valget står mellom å gå inn i en flertallsregjering i medvind eller fortsette flørtingen med det svekkede - og til dels avvisende - Arbeiderpartiet. Valget burde ikke være vanskelig.

Ifølge VG har Kristelig Folkeparti leid eksterne konsulenter til å bidra i strategiarbeidet. Partiets egen evaluering er at velgerne ikke forstod samarbeidsvedtaket, der KrF gikk til valg på en drøm om at Erna Solberg skulle kaste Fremskrittspartiet ut av regjeringen.

DRØMMEN SOM BRAST: Kristelig Folkeparti ønsket en sentrum/Høyre-regjering - et alternativ som viste seg politisk umulig.

Strategiprosessen i KrF kan ende med at partiet fortsetter på vippen, eller velger side mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Med Venstre i regjeringen blir det mye lettere enn før å lande på borgerlig side. Både regjeringen og statsminister Erna Solberg personlig har medvind på gallupene.

De tre regjeringspartiene har henholdsvis 88, 90 og 85 mandater, ifølge pollofpolls.no. Det magiske tallet er 85 - noe som betyr at de tre blågrønne regjeringspartiene akkurat nå har flertall uten Kristelig Folkeparti.

På de samme meningsmålingene ligger KrF under sperregrensen med tre mandater. Foreløpig er det altså lite som tyder på at velgerne omfavner strategien om å være på vippen.

På Stortinget spiller ikke slike meningsmålinger noen stor rolle. Helt frem til 2021 vil de fire borgerlige partiene ha 88 mandater og rent flertall hvis vi regner med Kristelig Folkepartis åtte mandater. Men dersom KrF bytter side, får Ap-leder Jonas Gahr Støre flertall.

Det er flere grunner til at Kristelig Folkeparti bør gå inn i regjeringen:

  • Grunnfjellet av velgerne ligger klart på borgerlig side.
  • Venstre har flyttet den blågrønne regjeringen mot sentrum.
  • KrF straffes på gallupene for en strategi velgerne ikke forstår.

Valget står mellom å gå inn i en flertallsregjering i medvind eller fortsette flørtingen med det svekkede - og til dels avvisende - Arbeiderpartiet. Valget burde ikke være vanskelig.

Hva mener du? Vil Kristelig Folkeparti gå inn i den blågrønne regjeringen, eller er det lurere å sitte på vippen?