Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

KrF bør få gjennomslag på abort og barnetrygd

Kristelig Folkeparti fortjener å bli hørt på gode forslag om å forby tvillingabort og forandre barnetrygden.
TO GODE FORSLAG: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har med seg to gode forslag til Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen i regjeringsforhandlingene på Granvolden gjestgiveri.
TO GODE FORSLAG: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har med seg to gode forslag til Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen i regjeringsforhandlingene på Granvolden gjestgiveri. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

De fire borgerlige partiene er bare to uker med forhandlinger unna å kunne danne en flertallsregjering som vil sitte trygt frem til 2021.

For å komme dit må dagens regjeringspartier gi noe til partiet som er tungen på vektskålen, nemlig Kristelig Folkeparti.

Jeg mener at to av KrF-forslagene er så gode at de bør få gjennomslag:

■ Det offentlige helsevesenet bør ikke bidra til tvillingabort der man fjerner et friskt foster.

■ Barnetrygden bør fordobles, men skattelegges.

Dette er saker som har bred appell ikke bare i KrF, men også i flere av de andre partiene.

Det etisk vanskeligste spørsmålet er tvillingabort, eller såkalt fosterreduksjon, der begge fostrene er friske. Statistisk er det få tilfeller hvor en kvinne ønsker å bære frem det ene barnet, men abortere det andre.

I dag sier abortforskriften at inngrep etter 12. svangerskapsuke skal behandles av en nemnd, og normaltolkningen er at man kan utsette tvillingaborter i en ukes tid etter 12. svangerskapsuke.

Inngrepet foretas ved at en tynn nål sprøyter saltvannsoppløsning i fosterets hjerte. Legene som utfører slike inngrep har advart mot å bli presset til å gjøre det før 12. svangerskapsuke (perioden med selvbestemt abort).

– Det er teknisk vanskeligere å få det til tidlig og sannsynligvis er det litt større risiko for komplikasjoner hvis man gjør det tidligere, sier seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved St. Olavs Hospital til NRK.

Les mer på NRK:

Leger føler seg presset til å utføre tvillingabort for tidlig

Leger synes det er problematisk å måtte utføre tvillingaborter

Å bruke det offentlige helsevesenet til å fjerne ett av to friske fostre er noe helt annet enn kvinners rett til selvbestemt abort, og det er i tillegg et spørsmål om slik behandling er noe som bør prioriteres økonomisk av et helsevesenet. Både medisinske, etiske og økonomiske argumenter teller inn for å gi KrF medhold her.

Barnetrygden er en annen sak hvor KrF har et godt forslag - nemlig å øke barnetrygden kraftig for alle, men samtidig gjøre den skattepliktig.

Etter budsjettforhandlingene i høst ble den hevet fra 970 til 1.054 kroner i måneden - altså rundt tusen kroner mer i året. Hvis satsen eksempelvis heves til 2.000 kroner, men gjøres skattbar, så vil de med lavest inntekt oppleve en kraftig nettoøkning - mens høyinntektsgruppene vil oppleve at mye av økningen går bort i skatt.

Det alternative forslaget, nemlig å øke barnetrygden for alle, er som å skyte spurv med kanon. Målet er å hjelpe de 93.000 barna som lever under fattigdomsgrensen, men det er altfor dyrt å gjøre det ved å øke barnetrygden generelt for titalls milliarder kroner.

Andre foreslår å behovsprøve barnetrygden for å gjøre den mer økonomisk treffsikker. Ulempen er at man da fjerner en universell velferdsordning, og svekker oppslutningen om skattesystemet.

Så også her bør KrF få gjennomslag: Øk barnetrygden, men gjør den skattepliktig for alle!

Hva mener du? Støtter du KrFs syn på tvillingabort og barnetrygd?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).