*Nettavisen* Nyheter.

KrF-milliarder ut av vinduet

Klikk på bildet for å forstørre.

 


KrFs partileder Knut Arild Hareide vil innføre en nasjonal lærernorm. Forskning viser at det er et dyrt og tvilsomt tiltak. (Foto: KrF).


Nå vil KrF gjøre felles sak med venstresiden og kaste milliarder av kroner ut av vinduet.

Norge har en middelmådig og dyr skole, og det finnes omfattende forskning om hva som hjelper hvis vi skal forbedre skolen.

Likevel ønsker altså Kristelig Folkeparti å gå sammen med SV og Arbeiderpartiet om et milliardtiltak som ikke virker - nemlig en såkalt nasjonal norm for lærertetthet.

Det er tre grunner til at dette er et dårlig forslag:

  • Av 131 tiltak som virker, ligger klassestørrelse på 106. plass.
  • Prislappen er ukjent, men tidligere anslag tilsier 1,5 milliarder kroner.
  • En slik norm fratar kommunene mulighet til å sette inn flere lærere der de trengs mest.

Da kunnskapsminister Kristin Halvorsen foreslå en slik norm i 2011, innrømte departementet at de hadde lite fakta å legge på bordet.

Tvert imot: Da de nasjonale prøvene for 2008 og 2010 ble gjennomgått, fant man "ingen direkte sammenheng mellom lærertetthet og resultater".

Så skulle man kanskje tro at det var solid forskning for dette internasjonalt?

Men nei: "Heller ikke internasjonal forskning finner sterke sammenhenger mellom lærertetthet og resultater".


(Kilde: Høringsnotatet om nasjonal bestemmelse om lærertetthet i grunnskolen).

Les også Utdanningsnytt: NTNU-professor: Et overveldende antall studier viser ingen effekt av økt lærertetthet

Men forskningen biter ikke på KrFs leder, som på NRK Kveldsnytt i går gjentok forslaget. Han vil ha en maksimumsgrense på 16 elever per lærer i barneskolen og 24 elever ellers.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


KrF-leder Knut Arild Hareide gjentok sitt forslag på NRK Kveldsnytt i går.

Fra før har SV stått steilt på dette forslaget, og skuffende nok vedtok et flertall på Arbeiderpartiets landsmøte det samme tidligere i år.

- Arbeiderpartiet vil øke lærertettheten gjennom en styrket kommuneøkonomi og en norm for lærertetthet, heter det i referatet.

Problemet er at Norge trenger bedre - ikke flere - lærere.

- Forskning tilsier at flere lærere har en marginal eller ingen utslag på elevenes læring. Norge har allerede flere lærere per elev enn gjennomsnittet i OECD, uten at det har ført norsk skole til verdenstoppen, sier lederen for Akademikerne, Knut Aarbakke.

Det deprimerende er at politikerne ser bort fra fakta og forskning om hva som virker - og heller vil bruke milliarder av kroner på noe som ikke virker.

Når Norge allerede har få elever per lærer og likevegjør gjør det middelmådig, bør det være et signal om å gjøre noe annet - ikke mer av det som åpenbart ikke virker.

Tall for skoleåret som akkurat er over, viser at Norge har 16,8 elever per lærer i grunnskolen.

Knapt noen andre land har så få elever per lærer, og slik har det vært i en årrekke - sjekk bare tabellen fra 2009 (under).

Klikk på bildet for å forstørre.

 


(Kilde:

Høringssnotatet om nasjonal norm for lærertetthet)

.

Den internasjonalt annerkjente skoleforskeren John Hattie gikk igjennom flere hundre forskningsrapporter om skolen for å se hva som faktisk virker.

Blant det mest effektive er at eleven selv gjør en vurdering av hvor vedkommende står, og hva som er læringsmålet.

Tett samarbeid med læreren og feedback om utviklingen gir store resultater.

Klassestørrelse er altså langt, langt ned på listen.

Her kan du se hva som virker: Hattie-undesøkelsen

Dersom Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og SV får flertall på Stortinget for å innføre et nasjonalt tak på hvor mange elever det kan være per lærer, vil det gi kommunene nye milliardkostnader.

Det vil også tvinge kommunene til å prioritere et tiltak som ikke virker, fremfor å sette innsatsen inn mot reelle problemer - som å etterutdanne lærerne eller gjøre noe med den store gruppen som dropper ut av skolen.

Og aller verst: I dag kan kommunen bruke tall fra nasjonale prøver til å støtte skoler som gjør det dårlig, eksempelvis med norskundervisning. Forslaget om nasjonal norm for lærertetthet vil sette inn like mange lærere overtalt - uansett om de trengs eller ei.

Sånn sett er forslaget usosialt, dyrt og ikke basert på fakta.

Penger ut av vinduet, altså.

Annonsebilag