RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Krise? Hvilken krise?

 

Supertramps geniale platecover er en god illustrasjon på hvordan nordmenn ser den europeiske krisen.

Kun 1 % av Norges befolkning frykter at verdensøkonomien får noe å si for privatøkonomien. Vi lever en en optimistisk boble.

Det er en avslørende undersøkelse Synovate har laget for DnB. Rundt 20 prosent av oss er bekymret for strømregningen, men så godt som ingen frykter verdensøkonomien.

 
Forbrukerøkonomi Silje Sandmæl i DnB. Foto: DnB.
- Optimisme er vel og bra, men det er ganske blåøyd å tro at ruskeværet bare vil passere Norge hvis det blåser opp til skikkelig storm i Europa, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB til Dagsavisen.

Utallige nyhetssendinger og side opp og side ned i papiraviser, magasiner og nettaviser ser ikke ut til å gjøre inntrykk på den jevne nordmann. Mer enn ni av ti tror at privatøkonomien blir like bra eller bedre til neste år.

Slik blir det når godt over halvparten av befolkningen lever av penger fra det offentlige - enten fordi man er offentlig ansatt, eller fordi man er blant de godt over 700.000 menneskene som mottar trygd.

Vi innbiller oss også at Norge er så mye mer veldrevet enn de såkalte PIIGS-landene.

Det vi glemmer er at fastlands-Norge taper penger så det synger, og at det norske sirkuset holdes i gang fordi vi til neste år regner med 353 milliarder kroner i netto kontantstrøm til staten fra petroleumsvirksomheten.

Vi bor i en oljefyrt villa i et iskaldt omland - ikke ulikt mannen på plateomslaget på Supertramps plate «Crises What crises?».

Krisen i Hellas er nokså likegyldig for Norge og nordmenn. Landet i seg selv betyr isolert sett lite eller ingenting for norsk økonomi. Det som er bekymringsverdig er om den greske smitten også forplanter seg til Italia og Spania.

Les også: Foretrekker gresk tragedie

Det kommer motstridende meldinger fra Hellas, men akkurat nå virker det mest sannsynlig at landet aksepterer EUs krisepakke uten noen folkeavstemning, og at Papandreous regjeringen blir byttet ut med en samlingsregjering.

Dermed trekker finansmarkedene et lettelsens sukk. New York gikk opp i går kveld, og de europeiske børsene starter med en forsiktig oppgang i morgentimene.

Du kan følge kursene her: De største børsene i Europa

I beste fall betyr dette at den kortsiktige krisen er løst, og at vi slipper unna en europeisk bankkrise i denne omgang. Nå vendes øynene mot Italia.

Men dette betyr ikke at 99 prosent av Norges befolkning kan lene seg tilbake og tenke «Krise? Hvilken krise?».

Uansett om den kortsiktige krisen blir avverget, så sliter vår viktigste handelspartner tungt. EU står for to tredjedeler av  norsk import og eksport. Det gjør kanskje ikke så mye for de som er offentlig ansatt eller går på trygd, men svært mange norske eksportbedrifter vil slite hvis de 500 millioner innbyggerne i EU-området går inn i mange år med lav vekst - og ditto lav etterspørsel etter norske varer.

Alt henger sammen med alt, som Gro Harlem Brundtland sa det.