Kundene misliker staten

Fornyingsminister Rigmor Aasrud har en stor jobb foran seg. Foto: Johnny Syversen

Til tross for stadig nye milliarder inn i offentlig sektor, så er nordmenn flest lite fornøyd med store offentlige tjenester som NAV og NSB.

Så godt som ingen i hele verden har bedre forutsetninger for å løse «alle» problemer enn norske politikere. I skrivende stund passerer Oljefondet 3.000 milliarder kroner plassert i utlandet, og den stadige strømmen av milliarder fra Nordsjøen kan brukes til å saldere alle budsjetter.

Men til tross for pengerikdommen er nordmenn flest lite fornøyd med det de får servert. Det går frem av innbyggerundersøkelsen som regjeringen selv har lagt frem i Nasjonalbudsjettet. Vi taper på alle områder i forhold til Sverige, Danmark og Finland.

- Figuren viser at med unntak for barnehager, rangerer Norge sist for alle tjenestene som er representert i figuren.

Kilde: Innbyggerundersøkelsen

Norge (som har de mørke stolpene) scorer spesielt dårlig på politi, men også grunnskolen og offentlig transport skaper misnøye i befolkningen.

- Det er uklart om dette reflekterer at kvaliteten på tjenestene faktisk er dårligere i Norge eller om resultatene reflekterer høyere forventninger til tjenestene blant norske brukere, skriver regjeringen i Nasjonalbudsjettet.

Det er i beste fall en mager trøst fordi det er den opplevde kvaliteten som bestemmer hva velgerne mener. Og andre undersøkelser viser at velgerne har økende mistillit til det politiske systemet.

Er det rart vi drikker?

Dessuten er det liten tvil om at norske skoler scorer dårlig i internasjonale undersøkelser. Og mange som er misfornøyde med offentlig transport har tatt toget selv, eller forsøkt å kjøre bil rundt om i Norge eller stanget i rushtrafikken rundt de store byene.

Stoltenbergs første regjeringn hadde fornyelse av offentlig sektor som sin fanesak. Paradoksalt nok ble de straffet av de samme velgerne som nå ikke er fornøyd med tjenestene de får fra det offentlige.

Kundene misliker NAV og NSB, men elsker Vinmonopolet. Kilde: Nasjonalbudsjettet.

Dagens regjering virker tafatt på det samme området, og den tunge børen ligger på skuldrene til den relativt ferske fornyingsministeren, Rigmor Aasrud.

Lokal motstand mot å slå sammen kommuner er med på å skape en dyr og dårlig offentlig sektor, og der har Stortinget på mange vis kapitulert.

Verstingene i innbyggerundersøkelsen er NAV, NSB og BUF-etat. Det er ikke spesielt overraskende, og her trenger man neppe mye forskning for å slå fast at misnøyen henger sammen med tjenestene som faktisk blir levert - eller snarerer; ikke blir levert.

I motsatt ende finner vi Universitetet, museer og teatre. Samt Vinmonopolet. Er det rart vi drikker?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag