Kutt Stortingets ferie en måned

I går var det flagging og høytidelig åpning av Stortinget - og slutt på 105 dagers stortingsfri. Foto: Jørgen Berge, Nettavisen.

Etter 105 dagers ferie er Stortinget endelig samlet. Nå går de inn i en knalltøff høstsesjon og tvinges til å utsette mange saker.

Det er lenge siden de 169 stortingspolitikerne forsaket lønn og karriere for å sitte på Stortinget.

Sannheten er at de aller fleste får bedre betalt på Stortinget (777.000 kroner i årslønn) enn de ville fått i det sivile liv.

Stortinget holder fast på en arbeidsordning som stammer fra dengang representantene dro hjemmefra med hest og karjol

Stortingspresidenten får nær 1,4 millioner kroner i året, og får dermed solid vederlag for sitt folkevalgte verv.

Alt dette er vel og bra. Stortinget er vårt viktigste folkevalgte organ. Her vedtas lover, budsjetter og politiske føringer.

Det er derfor vi bruker 1,1 milliarder kroner i året på et stadig mer svulmende Storting med politikere, rådgivere og egen administrasjon.

Stortinget er et tungt styringsmaskineri.

Likevel bevilger Stortinget seg lang ferie: 105 dagers sommerferie

Man må nesten sitte på Stortinget for ikke å se det åpenbare: Denne arbeidsformen er antikvarisk. Stortinget holder fast på en arbeidsordning som stammer fra dengang representantene dro hjemmefra med hest og karjol.

I dag flyr de gratis innenlands. Ukependling er ikke et problem, og de kan også dra hjemom innimellom på ukedager hvis det kniper.

På Stortinget er det misnøye med at det gamle slagordet «all makt i denne sal» er erstattet med «avmakt i denne sal». Årsaken er selvsagt en stabil flertallsregjering med full ryggdekning, noe som har redusert Stortinget til et organ for småflikking og høringer for å irritere regjeringen.

Men kanskje spiller også arbeidsformen inn. Regjeringen har normal sommerferie, men statsrådene jobber jevnt og trutt i perioden juni-oktober når Stortinget er stengt.

Dermed må Stortinget ta igjen med hestekurer og krafttak hver eneste høst. Budsjettarbeidet tar mye tid, men gir små resultater for opposisjonen. Og man havner fort i en skvis hvor selv lange kvelder ikke kan hindre utsettelser av tunge saker.

Hva er løsningen?

Opplagt kortere ferie!

Stortingets visepresident, Marit Nybakk (Ap), foreslår en måneds kortere stortingsferie. Foto: Stortinget.

Derfor er det løfterikt at visepresident Marit Nybakk nå tar bladet fra munnen i intervju med p4 Nyhetene, og går inn for en måneds kortere stortingsferie: - En kortere ferie gir Stortinget bedre tid til å behandle saker i plenum og komiter, sier Nybakk.

- Arbeidsfordelingen gjennom året blir mye bedre hvis vi starter første arbeidsdag i september i de årene hvor det ikke er stortingsvalg, sier Nybakk.

Det er en god start.

Hurra for Marit Nybakk!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.