RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Lederjakt på nederste hylle

 

Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter vil senke topplederlønningene i Norge til statsministerens lønn.

Den norske statsministeren tjener 1.366.700 kroner. Det plasserer ham godt under plass 500 på listen over norske advokater, og på nivå med en mellomleder i store norske børsnoterte selskaper.

Vi  kan like det eller mislike det, men lederlønninger settes i et marked

Likevel mener de Ruiter at grensen bør gå ved statsministerens lønn.

– Jeg mener det hadde vært strålende om statslederne hadde gitt klar beskjed til styrene som ikke har fulgt moderasjonslinja: «Vær så god, finn dere noe nytt å gjøre – vi finner et nytt styre,» sier Freddy de Ruiter (Ap) til NRK.

Ifølge ham er det  urettferdig og i strid med regjeringens moderasjonslinje at ledere hel-og delstatseide selskaper tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg, skriver NRK.

Forslaget er håpløst. Men de Ruiter har rett i at det er milevidt mellom hva den rødgrønne regjeringen sier at de skal gjøre med lederlønningene - og det som faktisk har skjedd.

Årsaken er selvsagt at styrene bruker hodet, og ser at de må strekke seg lengre enn 1,4 millioner kroner for å få tak i kvalifiserte ledere til helseforetakene eller Statkraft.

I selskaper der staten bare er en av flere eiere - som Telenor, Statoil, Hydro og Yara - må styrene følge aksjeloven. De er lovpålagt å bry seg om selskapets ve og vel, og ikke være fjernstyrt fra regjeringen. Derfor varierer også lønningene for disse lederne fra 19,3 millioner (Telenor) til 5,4 millioner kroner i DnB Nor.

Som styreleder i Statkraft, Svein Aaser, sier det til NRK: - Vi må erkjenne at for å plukke blant de beste, må vi betale det som er nødvendig, sier han.

Statssekretær Rikke Lind i Nærings. og handelsdepartementet er enig i at lederne må vise moderasjon: - Særlig nå, som det er så mye uro, så er det spesielt viktig at lederne går foran og viser moderasjon, sier hun.

Til nå har jeg til gode å se en toneangivende politiker som har sagt nei til lønnsøkning. Stortinget har satt bort jobben til Stortingets lønnskommisjon, og i forslaget for 2011 fikk statsminister Jens Stoltenberg 49.700 kroner i lønnstillegg - mens stortingsrepresentantene fikk 26.800 kroner.

Les inntillingen her:  Lønnskommisjonen

Vi  kan like det eller mislike det, men lederlønninger settes i et marked. De flinkeste og mest erfarne kjenner sin markedsverdi. Det betyr ikke at de jobber hardere om de får fem millioner kroner enn de ville gjort for tre millioner kroner, men det betyr at tar imot attraktive jobbtilbud - og da teller lønnen inn.

Å sette grensen på 1,4 millioner kroner betyr at noen av våre største og viktigste selskaper ikke kan rekruttere de beste lederne. Det er mye dyrere enn kostnadene ved å lukke øynene for rødgrønn symbolpolitikk.