*Nettavisen* Nyheter.

Legg ned pelsdyrnæringen

Disse bildene skal være tatt på farmen til lederen i Norges Pelsdyrsalslag. Foto: Nettverk for dyrs frihet

Nå må landbruksminister Lars Peder Brekk ta affære. Ingen vil savne pelsdyrnæringen.

Rystende fjernsynbilder av pelsdyr med avgnagde poter og åpne sår har rystet nordmenn den siste uken. Dråpen i begeret kom da NRK i går kveld viste ferske bilder som angivelig er tatt hjemme hos lederen for Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Mannen som har frontet næringen ble tatt med buksene nede, og anklagene ble forsterket av funn som Mattilsynet har gjort på farmen så sent som denne uken: - Vi fant 13 mink med gamle sår. Vi fant noen mink med nye sår. Vi fant to døde mink i burene, sier seksjonssjef for Mattilsynet i Midt-Rogaland, Ole Aamodt, til NRK.

Her kan du se bildene hos Nettverk for dyrs frihet: Lidende og skadde dyr avslørt hos pelsdyrleder

Vår behandling av dyr er etisk betenkelig. Alle som ikke er vegetarianere lukker øynene for hvordan høns behandles, og bilder fra slakterier er ikke det man ønsker å ha på netthinnen når man setter kniven i en blodig biff eller får juleribba på bordet.

Pelsdyrhold er en ubetydelig næring, den blir kraftig subsidiert, og vi kan godt klare oss uten pels fra dyr i fangenskap

Likevel er det enorme forskjeller fra mat til pelsdyr. Kjøtt er en naturlig del av folk flests kosthold. Pelsdyrhold er en ubetydelig næring, den blir kraftig subsidiert, og vi kan godt klare oss uten pels fra dyr i fangenskap.

Totalt mottok pelsdyrnæringen 50 millioner kroner i statsstøtte i 2007. Støtten går til å hyre inn avløsere og som frakttilskudd for fôr. Det tilsvarer rundt 86.000 kroner i statsstøtte per årsverk. Dersom man ikke vil forby pelsdyrhold i bur, så kan Stortinget i hvertfall avvikle pengestøtten.

Landbruksminister Lars peder Brekk er sint. Men når vil han gjøre noe? Foto: Torbrjøn Tandberg, Scanpix.

Landbruksminister Lars Peder Brekk har satt seg på fingrene sine, og nøyer seg med å si at han er «skuffet og sint».

At Brekk har følelser, er vel og bra. Men noe politisk handlekraft er ikke lett å se, utover at han forsøker å spille ballen videre til Mattilsynet og hyppigere kontroller.

Det grunnleggende spørsmålet er om vi ønsker å ha pelsdyr i bur, for å ale dem opp og slakte dem for å produsere pels. Men det kan også diskuteres om det er grunnleggende annerledes enn å ha høns i bur.

Derimot bør det være udiskutabelt dyremishandling ikke må forekomme. Derfor er det også strenge krav i forskriftene. Burene skal stelles minst en gang i døgnet, det er krav til ventilasjon, varme og lite støy - og det heter at «Pelsdyrbur skal være utformet slik at dyrene ikke påføres skade» og «Pelsdyrbur skal ikke være plassert over hverandre».

Forskriftene kan være strenge, men nå har Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet tatt skrekkbilder tre år på rad. I sommer og høst har de besøkt 40 pelsfarmer over hele landet, og tatt tusenvis av bilder og flere timer med videodokumentasjon.

Brekks svar har vært å si at næringen «har kniven på strupen» og at Mattilsynet bør ha hyppigere kontroller.

Eller med andre ord: Han gjemmer hodet i sanden og håper det går over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.