*Nettavisen* Nyheter.

Legg olje på Lofoten

SV-leder Kristin Halvorsen kan ikke akseptere en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten. Foto: SV.

Norge blir verken rikere eller fattigere av å pumpe opp oljen utenfor Lofoten. Saken er så betent at det er ufornuftig å presse igjennom en konsekvensutredning nå.

Det er brann i rosenes leir. LO beskylder SV for å sette hele det rødgrønne samarbeidet i fare med partiets motstand mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Formelt handler saken om man skal sette igang en konsekvensutredning nå, eller starte en informasjonsinnhenting, slik SV foreslår. I praksis er det mye av det samme, men SVs forslag vil utsette konflikten til over neste valg i 2013.

LO-leder Roar Flåthen krever konsekvensutredning satt igang nå.

Problemet for regjeringen er at det ikke er mangel på kunnskap som er problemet. Ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen har man brukt rundt 500 millioner kroner på utredninger om oljeutvinning.

Og frontene er like faste:

  • Oljetilhengerne ønsker arbeidsplasser og lokale økonomiske ringvirkninger.
  • Miljøvernerne vil beskytte indrefileten av norsk natur.
  • Konflikten går tvers igjennom den rødgrønne regjeringen og partienes velgere.

Å sette igang en konsekvensutredning er første skritt mot oljeutvinning. En slik utredning har aldri skjedd uten en senere oljeutvinning. Og årsaken er klar: Oljen har vært en ufattelig kilde for rikdom for Norge - uten store miljøkonsekvenser. Men det er ingen garanti for at vi ikke vil oppleve store utslipp utenfor Lofoten.

Nå er statsminister Jens Stoltenberg i skvis mellom miljøvernerne og en allianse av oljeindustrien og fagforeningene.

- Debatten om olje- og gassutvinning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått i snart 20 år med stort engasjement. Det er på høy tid med en avklaring. Konsekvensutredning av disse områdene er den eneste løsning næringen kan akseptere, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens landsforening.

- Til tross for at en konsekvensutredning høres tilforlatelig ut, advarer Folkeaksjonen sterkt mot dette - da det vil være første skritt mot oljeboring, skriver Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ingen av disse vil endre oppfatning av en konsekvensutredning, men dersom en slik tvinges igjennom er det fordi det er politisk flertall for oljeboring og oljeutvinning utenfor Lofoten.

I grunnlaget for dagens regjering (Soria Moria II) heter det at de rødgrønne ikke vil «åpne for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden», men at man vil ta stilling til om det skal gjennomføres en konsekvensutredning.

Slik de politiske vindene nå blåser, blir oljeboring utenfor Lofoten mer sannsynlig etter neste valg.

Derfor er det klokt av Jens Stoltenberg å lande på noe i nærheten av løsningen i Hardanger: Man gir SV medhold i å kalle konsekvensutredningen for innhenting av informasjon.

Det som er sikkert er at oljen og gassen i havbunnen ikke forsvinner. Ringvirkningen blir like store om man utsetter utvinngen. Norge blir verken rikere eller fattigere av å selge oljen nå og sette milliardene i Oljefondet.

Ingen naturlov tilsier at dagens oljepris på 100 dollar fatet vil ligge på samme nivå de neste 10-20 årene.

Noe har vi lært etter 40 års oljeeventyr: Oljeprisen kan like gjerne gå opp som ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag