RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Liberalisten som kommer inn fra kulden

Tor Mikkel Wara er et godt valg som ny justisminister.

COME BACK: At Tor Mikkel Wara blir justisminister, betyr en klar politisk endring for Fremskrittspartiet. Her er Erna Solberg og ny justisminister Tor Mikkel Wara på Slottsplassen etter ekstaordinært ståtsrådsmøte.
COME BACK: At Tor Mikkel Wara blir justisminister, betyr en klar politisk endring for Fremskrittspartiet. Her er Erna Solberg og ny justisminister Tor Mikkel Wara på Slottsplassen etter ekstaordinært ståtsrådsmøte. Foto: Paul Weaver

Det ligger en klar politisk endring i å bytte ut innvandringskritiske og kristenkonservative Sylvi Listhaug med liberalisten Tor Mikkel Wara som justisminister.

Regjeringen kommer etter alt å dømme til å få et enklere forhold til Stortinget, men et mer anstrengt forhold til Listhaugs supportere og Carl I. Hagen. Utnevnelsen vil trolig også gjøre det lettere for Kristelig Folkeparti å gå inn i en flertallsregjering.

I år er det 25 år siden Tor Mikkel Wara satt på Stortinget, og 24 år siden Wara meldte seg ut av Fremskrittspartiets Ungdom etter oppgjøret med liberalistene på Frps landsmøte på Bolkesjø.

Før «Dolkesjø» var Wara en av Carl I. Hagens nærmeste rådgivere. Han var kjent som en liberalist som var for innvandring, men mot kristen formålsparagraf i grunnskolen.

Men det begynner å bli lenge siden. I dag vil neppe Tor Mikkel Wara åpne grensene, men av politisk grunnholdning er han opptatt av enkeltmenneskets frie valg - og mot store offentlige utgifter og byråkrati.

Håper Wara blir mindre innvandrerkritisk enn Listhaug

Carl I. Hagen:- Wara og jeg har skværet opp for lengst

De første kritiske røstene kommer fordi Wara har vært kommunikasjonsrådgiver i First House. Jeg ser ikke de store problemene med det. I likhet med alle andre statsråder vil Wara måtte innta en fri rolle i forhold til tidligere kunder og arbeidsgivere.

Les Erik Stephansen: Enda en minister fra First House

Problemet er større når statsråder går den andre veien, og tar betalt for å hjelpe kunder å få gjennomslag i politiske saker. Men den problemstillingen gjelder også hvis statsråder blir advokater eller går til interesseorganisasjoner.

Etter min oppfatning er Tor Mikkel Wara et godt valg som justisminister. 53-åringen fra Finnmark har bred politisk erfaring, men det meste av yrkeslivet fra privat næringsliv.

Han har ikke juridisk utdannelse, men er statsviter og økonom.

Ved siden av jobben som PR-rådgiver har Tor Mikkel Wara vært politisk kommentator, og har vist at han har teft for politiske strømninger. Dette er gode forutsetninger for å få et bedre forhold til flertallet på Stortinget - og spesielt regjeringspartnerne Høyre og Venstre, samt Kristelig Folkeparti.

Det er interessant at ingen politiske kommentatorer spådde Tor Mikkel Waras come back i politikken nå. Sånn sett er valget overraskende, men ikke spesielt dristig. Og det er bra, for spesielt justispolitikken trenger en periode med ro om de store linjene.

Utnevnelsen av Tor Mikkel Wara som justisminister markerer et ønske om  fred i forholdet til de andre borgerlige partiene, selv om Fremskrittspartiet neppe blir viljeløse av den grunn, for å vri på den gamle dikterkongen.

«Jeg vælger meg April!
I den det gamle faller,
i den det ny får fæste.
Det volder litt rabalder,
dog fred er ei det beste,
men at man noget vil!»

(Bjørnstjerne Bjørnson)

Hva mener du? Er Tor Mikkel Wara et godt alternativ som justisminister?