RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Likestilling er et stort gode

 

På dette bildet teller vi 10 kvinner og 10 menn. Foto: Scanpix.

Gratulerer med kvinnedagen! Likestilling mellom kjønnene er et av Norges største internasjonale fortrinn.

Kvinnedagen er lett å latterliggjøre, men det blir for lettvint.

Norge er grunnleggende forandret til det bedre som følge av kvinnekampen på 70-tallet.

Vi er blant landene i verden med høyest sysselsetting, og hovedårsaken er at kvinner deltar i arbeidslivet.

Med ferske politiske skandaler i friskt minne er det verdt å huske at skandalene er sånn noenlunde jevnt fordelt mellom kvinnelige og mannlige politikere.

Vi har undersøkelser som viser at lønnsomheten øker med kvinner i styrene. Andre undersøkelser som tyder på det motsatte.

Sannheten er trolig enklere: Kvinner er mennesker som bidrar til verdiskapning gjennom kompetanse og erfaring. Etterhvert som erfaringen og kompetansen blir likt fordelt mellom kjønnene, er det grunn til å anta at forskjellene også forsvinner.

For meg handler ikke 8. mars om et demonstrasjonstog og organiserte feministers kamp om paroler om at Prosenteret skal legges ned eller ei.

For meg handler reell likestilling om at kvinner i like stor grad som menn tar høyere utdannelse og har muligheter til å gjøre karriere og bli ledere.

Samtidig handler den om at kvinner gjør seg økonomisk uavhengige.

Testen på reell likestilling er at vi har jevn kjønnsfordeling også på ledernivå i bedriftene. Dit er det fortsatt et stykke igjen.

Likestilling handler også om at kvinner velger utradisjonelle kvinneyrker.

Hvis vi ser på fersk utdanningsstatistikk, er det 235.000 studenter ved universiteter og høyskoler. Kvinnene er i flertall.

Det eneste stedet hvor mennene fortsatt er i flertall, er på doktorgradsnivå.

Når «poolen» av kvalifiserte personer fordobles, så vil også kvaliteten på ledere og ledelse øke. Det tjener vi alle på.

Dessverre er ikke bildet like oppmuntrende for kvinner i resten av verden. I mange land foregår en systematisk og brutal kvinneundertrykking. Internasjonal solidaritet med undertrykte kvinner er en viktig del av 8. mars. Det er en kamp vi alle bør og kan støtte.

Gratulerer med 8. mars!