*Nettavisen* Nyheter.

LO hudfletter Olav Thon

LO-leder Roar Flåthen kaller Olav Thon for patetisk i Dagens Næringsliv. Foto: Scanpix/Montasje.

Nå skal de rike tas med alle midler. Siste utspill er å kalle Olav Thon for «patetisk».

Ingen nordmenn har betalt mer skatt enn Olav Thon.

Kommunebudsjettet i Thons hjemkommune Hole kan ikke legges uten at rådmannen først har en prat med eiendomsmilliardæren om hva han skal betale neste år.

- Min personlige inntekt var vel 79 millioner kroner, mens jeg betalte 130 millioner kroner i skatt. Det er altså slik at jeg betaler en ekstra skatt fordi jeg ikke betalte alt inn til staten i første omgang, sier Thon til Dagens Næringsliv.

Men milliardæren klager ikke på skattenivået generelt: - Det betyr ikke så mye for meg, jeg greier meg med en minstepensjon, jeg, sier den nøkterne «brunostmilliardæren».

Mange har undervurdert Thon opp gjennom årene, og tatt ham for en snill bestefar. Men innenfor business er hallingdølen kjent som en knallhard forretningsmann. Men noen skatteflyktning har han aldri vært.

Det som opprører LO så fryktelig er at Thon har tatt til orde for å fjerne formueskatten, og det gjør han ikke ustraffet.

- Olav Thon burde bidra mer inn i det norske samfunnet, sier LO-leder Roar Flåthen.

- Jeg synes det er så patetisk når disse gutta prøver å bruke alle andre argumenter for å fjerne sin egen beskatning, sier LO-lederen.

LO og næringsminister Trond Giske har tidligere åpnet for å justere på den urettferdige formueskatten.

Urettferdig fordi ulike eiendeler verdsettes helt forskjellig og fordi enkelte bedrifter må tære på egenkapitalen for å betale formueskatt på maskiner og fabrikkutstyr selv når fabrikken går med underskudd (skatt på arbeidende kapital).

Les også: Flåthen åpner for å fjerne formueskatten.

Det var den gang, nå er LO-lederen tilbake i skyttergraven.

Blir det rødgrønn valgseier, skjer det neppe noe som helst. I dagens intervju går Roar Flåthen langt i beskrive det som tilnærmet umulig å fjerne skatt på arbeidende kapital uten å ta bort hele formueskatten. Det har han for øvrig helt rett i, «arbeidende kapital» er en gråsone.

De blågrønne vil heller ikke fjerne hele formueskatten fordi de er redde for å gjøre enkelte milliardærer til nullskattytere.

Dermed vil urimelighetene fortsette - til tross for at formueskatten kan fjernes i et jafs uten å gå ut over noe som helst.

Bare fra i fjor til i år øker skatteinngangen til staten med rundt 50 milliarder kroner - eller tre ganger mer enn samlet formueskatt.

Krangelen handler ikke om sykehjemsplasser, men om hvor mye penger staten skal ta fra deg og meg i skatt for å kjøpe aksjer i utlandet.

Med de skatteøkningene staten nå opplever er formueskatten ren symbolikk.

Les også: Skattene rett til værs

Tilbake til venstresiden som nå altså har blinket seg ut Olav Thon som skyteskive.

Først ut var SV-leder Audun Lysbakken: Skremmer med Olav Thon.

Og nå er det altså LO-lederen, som sier at Olav Thon «har penger så det holder» og «det er ikke synd på ham i det hele tatt».

Også LO-lederen har penger så det holder. I tillegg til 1,2 millioner i lønn fra LO drar han inn 680.000 kroner ekstra i styrehonorarer.

Les også: LO-sjefen drar inn 1.900.000 kroner

LO-lederens lønn kommer fra medlemmenes kontingent, og den kan de trekke fra på skatten. Denne gruppen er en av de få som har fått økte skattefradrag fra den rødgrønne regjeringen.

I år kan alle de 860.000 medlemmene i LO og flere hundre tusen andre fagforeningsmedlemmer trekke fra 3.750 kroner i inntekten på på selvangivelsen.

Det gir dem drøyt 900 millioner kroner i spart skatt.

Det er penger det også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.