Gå til sidens hovedinnhold

LO presser Ap

Statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen kan komme på kollisjonskurs. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.

Det går mot full konflikt mellom LO og Arbeiderpartiet i spørsmålet om hvilke rettigheter vikarer skal ha.

LO-lederen i Moss, Åge Hansen, gir en klar beskjed til Arbeiderpartiets lokale stortingspolitikere: Dersom de ikke stemmer nei til vikarbyrådirektivet, så blir de vraket på listene foran stortingsvalget i 2013.

Les saken hos NRK: LO truer lokale Ap-folk med vraking

– Vi ønsker jo å ha de stortingsrepresentantene som kan gjøre en best mulig jobb for våre medlemmer i LO, og da må det være legitimt å vrake, sier Åge Hansen til NRK.

EUs vikarbyrådirektiv kan bli den hittil tøffeste kampen mellom LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg.

Utspillet minner om den gamle regelen fra mafiabossen Al Capone: «Du kommer lenger med et smil og en pistol, enn med bare et smil».

EUs vikardirektiv kan bli den hittil tøffeste kampen mellom LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm står hardt på å innføre direktivet, og på Stortinget er det flertall i partigruppen.

Saksordfører Anette Trettebergstuen argumenterer for at direktivet vil gi vikarer samme rettigheter som fast ansatte, og at LO har fått gjennomslag for sine innspill.

For regjeringen er det en viktig sak fordi Norge allerede har varslet at vi ikke vil innføre postdirektivet. Bruk av vetoretten også mot vikarbyrådirektivet vil gjøre at Norge oppfattes som mer brysom enn før i Brüssel.

På den annen side er en kamp mot LO neppe øverst på ønskelisten heller.

På partiets hjemmesider har man laget 10 spørsmål og svar om Vikarbyrådirektivet, og der lyder ett av spørsmålene: «Bør ikke Arbeiderpartiet følge LOs syn i vikarbyråsaken?».

Det korte svaret er nei.

Det lange, diplomatiske svaret på hjemmesiden bruker 112 ord og 763 tegn på å si det samme med et avvæpnende språk og et hyggelig smil.

LO-lederen i Moss bruker heller pistol.

Et pressmiddel er nomineringene foran neste stortingsvalg, et annet er partistøtten på fem millioner kroner.

Sist det var bråk om partistøtten fra LO til Arbeiderpartiet, uttalte Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen at «LO, som kjemper for arbeidstakernes rettigheter, velger å støtte Arbeiderpartiet».

Nå er LO og Arbeiderpartiet låst på hvert sitt standpunkt i vikarbyråstriden, og det går mot full konfrontasjon.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem