Lysbakken vil forby profitt

SV-leder Audun Lysbakken vil gjøre det ulovlig å tjene penger på helse og velferd.

Norge bruker hundrevis av milliarder kroner hvert år på offentlig helse. Likevel har vi stadig avsløringer av feilbehandling, helsekøer og flaskehalser i det offentlige helsevesenet.

Offentlig helse og velferd er altså ikke feilfri. Men SV-lederen er bekymret over at private skal tjene penger på å gjøre jobben billigere og bedre.

Lysbakken ønsker et forbud mot at private selskaper kan tjene store summer på velferd: - Det andre vi ønsker oss er en velferdsstat der det ikke er tillat å ta ut profitt på grunnleggende velferdstjenester, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Jeg synes SV-lederen går for kort:

- Forby profitt på mat. Det bør ikke være lov å sko seg på andres grunnleggende behov.

- Forby profitt på vakthold. Det bør ikke være lov å bli rik på andres frykt og behov for sikkerhet.

- Forby profitt på bolig. Hvorfor skal noen tjene på andres behov for et tak over hodet?

Eller - la oss gjøre det enda enklere. Forby profitt, rett og slett. Så får vi vurdere i neste omgang om vi likegodt skal påby at bedrifter går med underskudd, for å være på den sikre siden.

SV-lederen var for ikke så mange år siden en selverklært revolusjonær marxist, men modererte seg i den rødgrønne regjeringsperioden.

Nå har han tydeligvis funnet tilbake til sine politiske røtter. Det avklarer hvor SV vil plassere seg i det politiske landskapet.

Det Lysbakken ikke tar inn over seg er at de aller fleste varer og tjenester vi liker, blir produsert av selskaper som samtidig tjener penger.

Mat, klær, musikk, boliger - alt lages av profitthungrige kapitalister som holdes i sjakk av marked og konkurranse.

I land som har testet SV-lederens oppskrift forfaller økonomien. Alle får rett på like dårlige velferdstjenester. Så skaffer eliten seg særfordeler, og deretter kommer det frem private alternativer.

Den norske modellen er en velferdsstat med et sosialt sikkerhetsnett, supplert med veldedige, private organisasjoner og private selskaper som tjener penger.

Selv Deng Xiaoping forstod at det er likegyldig om katten er svart eller grå, så lenge den fanger mus.

Eller for å si det på godt norsk: Lysbakken bør forbedre tjenestene som ytes - ikke henge seg opp i ideologiske tvangstanker.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.