*Nettavisen* Nyheter.

Lytter til dem som betaler

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er skeptisk til pr-rådgivere, men lytter gjerne til dem som gir millionbeløp til de rødgrønne partiene. Foto: Scanpix

Alle som gir millioner til de rødgrønne partiene får uttale seg om barnehagesaken.

SV-leder Kristin Halvorsen lytter gjerne på råd fra dem som gir regjeringspartiene penger. Både LO og Fellesforbundet får uttale seg om forslaget mot de private barnehageeierne.

Både Arbeiderpartiet og SV har fått hundre tusener av kroner rett fra fagforeningene som blant annet organiserer barnehageansatte i den offentlige barnehagen - altså en gruppe som har direkte interesse i saken som nå diskuteres.

Ved valgkampen i fjor fikk Arbeiderpartiet 1,3 millioner kroner fra Fagforbundet og 5,0 millioner kroner fra LO. Begge disse interesseorganisasjonene er nå invitert til å påvirke spørsmålet om private eiere av private barnehager skal få lov til å ta ut utbytte fra sine private selskaper.

Her er listen over pengestøtten til Arbeiderpartiet.

SV har ikke noen slik detaljert oversikt over bidragsytere. Siste offentliggjorte regnskap er fra 2008, og der fremgår det at partiet har 3,6 millioner kroner i såkalte "andre driftsinntekter". Medlemmenes kontingent utgjør under en tidel av partiets kostnader.

SVs forslag om at pr-firmaene må legge frem sine kundelister vil ikke få noen betydning for de store og mektige organisasjonenen som driver hyppig påvirkning av politikerne for å få igjennom sine synspunkter.

Jeg er enig i forslaget om større åpenhet om politikernes kontakt med interessegrupper. Men det er en avsporing å begrense åpenheten til pr-firmaene, som ofte hjelper bedrifter som ikke har store informasjonsavdelinger.

En mye kraftigere påvirkning kommer fra sterke økonomiske interesser som både gir millionstøtte til partiene, og som har omfattende skjult kontakt med politikerne - både i private, halvprivate og åpne sammehenger. Dette samrøret må det også luftes i, dersom man skal bidra til mer velgermakt og mindre makt til interessegruppene.

SVs Akthar Chaudhry vil ha bedre styring på lobbyister. Foto: Scanpix.

SVs visepresident på Stortinget, Akthar Chaudhry, ønsker et tydeligere regelverk for lobbyvirksomhet. Flere av forslagene er gode:

- Jevnlig offentliggjøring av besøksloggen til Statsministerens kontor (slik Det hvite hus gjør det).

- Utrede mulighetene for et norsk lobbyregister

- Gjennomgå karanteneregelverket.

Du kan se hele listen her: SV vil ha bedre lobbyregelverk

Disse tiltakene er vel og bra, men de må utvides til også å omfatte Stortinget og stortingsrepresentantenes møtevirksomhet. Pålagt full åpenhet om egne økonomiske interesser og alle møter, vil være nyttig.

På NRK Radio i morges var Chaudry åpen for å inkludere fagforeninger og andre interessegrupper, og det er bra. Det kan ikke være slik at en lobbyist som arbeider i et firma eller i en fagforening skal ha andre regler enn de som tar slike oppdrag for flere, som pr-rådgivere.

Her er det all grunn til å vaske ut grundig, og da holder det ikke å børste litt støv i krokene - og la skitten ligge igjen under teppet.

Men en rask kikk på SVs eget korps av politiske rådgivere og informasjonsfolk, viser at den politiske ledelsen rundt kunnskapsminister Kristin Halvorsen er dominert av personer som har bakgrunn fra pr-byråer, journalistikk og interesseorganisasjoner - altså folk som selv har erfaring fra påvirkningsarbeid, og som har venner og kjente i bransjen.

Derfor blir det litt hult når Chaudhry uttaler: - Overgang fra politikken til PR-bransjen skaper mistanke om et uheldig svingdørs-demokrati.

I den konkrete saken har eks-statsråd Bjarne Håkon Hanssen arbeidet for et selskap som er invitert til høringsrunden - Espira - og Hanssen har argumentert for den politikken som har vært på området i ti år med Ap-regjeringer, og i hele perioden hvor Bjarne Håkon Hanssen var statsråd.

Kristin Halvorsen ønsker å forandre politikken mot de private eierne, og lytter gjerne på råd fra dem som har gitt SV og Arbeiderpartiet millioner av kroner i partistøtte.

Dette er ulovlig for eksempel i USA, som har strenge begrensninger på pengestøtte til politiske partier.

Norge er blant de landene som dårligst regler mot pengestøtte fra interessegrupper for å hindre politisk korrupsjon.

Her er det all grunn til å vaske ut grundig, og da holder det ikke å børste litt støv i krokene - og la skitten ligge igjen under teppet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.