*Nettavisen* Nyheter.

Må Hadia Tajik svare på private spørsmål?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Arbeiderpartiets nestleder og justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, blir utfordret på sitt verdisyn. (Foto: Arbeiderpartiet, Flickr).

Er det rimelig at Arbeiderpartiets nestleder svarer på spørsmål om sin tro og om sin holdning til arrangerte ekteskap?

For noen år siden lagde en norsk avis en artikkelserie om monarkiet, og spurte alle på Stortinget om de var for kongedømme eller monarki.

Det oppsiktsvekkende var at nesten halvparten nektet å svare.

De ville altså gjerne sitte i nasjonalforsamlingen, men uten å fortelle sitt syn på det mest grunnleggende - nemlig hvilken konstitusjon Norge skal ha.

Vi har også hatt homofile toppolitikere - noen åpne, andre ikke. Men felles for mange av dem er at de ikke ønsker å fremstå som en homopolitiker.

De fryktet å bli satt i bås hvis de første begynte å kommentere og fronte homosaker. Derfor unngikk de slike saksområder.

Et godt eksempel er Per Kristian Foss. Han er homofil, men først og fremst finanspolitiker, og i den sammenheng er hans seksuelle legning ikke relevant.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Hadia Tajik, har foreldre som er muslimske innvandrere.

Men betyr det at hun må svare på spørsmål om hva hun mener om islams forbud mot å gifte seg med ikke-muslimer eller hva hun mener om arrangerte ekteskap?

Det mener Jeanette, som ble landskjent da hun fortalte om at hun ble brutalt giftet bort som 16-åring.

Les mer: Åpent brev til Hadia Tajik

Brevet er publisert på Human Rights Service og som gjesteblogg i Nettavisen, og den er til nå delt 4.500 ganger på Facebook fra bloggen. I tillegg skal den være delt ytterligere 8.000 ganger på Facebook.

Hadia Tajik har ikke svart på brevet, og vi må anta at noe av begrunnelsen er at hun ikke er Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson og at hun heller ikke ønsker å fremstå som innvandrer-politiker.

(Det er lett å forstå når man ser kritikken Frp-talsmann Mazyar Keshvari har fått).

Men problemet for Hadia Tajik er at hun har vært aktiv meningsytrer på dette feltet i en årrekke.

Les også: Kulturministeren fastholder nei til politi-hijab

Les også: «Arrangerte ekteskap er i tråd med norsk lov og innenfor alminnelig handlefrihet».

Les også: Hadia Tajiks svar til Christian Tybring-Gjedde i debatten om norske verdier

Debatten som nå raser på sosiale medier etter Jeanettes brev er hvor grensen går mellom en ledende politikers privatliv og hennes offentlige rolle.

Men velgerne velger hele personer, og der er personlig tro og verdisyn en del av helheten.

Da Hadia Tajik giftet seg med Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund, skjedde det utenfor offentligheten.

Les saken: Hadia og Stefan inviterer til hemmelig bryllup

At en Ap-kvinne og en Høyre-mann finner hverandre, er en seier for romantikken og kjærligheten - og det tilhører privatlivet (som man kan velge å dele eller ikke dele). Det tjener Hadia Tajik til ære at hun gjorde et partnervalg etter eget hjerte, selv om det åpenbart var kontroversielt for noen.

Vi kjenner Hadia Tajiks syn på arrangerte ekteskap. I en epost til Dagbladet skrev hun: - Arrangerte ekteskap er i tråd med norsk lov og innenfor alminnelig handlefrihet. Alle former for tvang i forbindelse med ekteskap er ulovlig og uakseptabelt.

Hun har også sagt at arrangerte ekteskap kan være svært problematiske, «både med tanke å tradisjonelle kjønnsrollemønstre og kulturforskjeller ved henteekteskap», ifølge Dagbladet.

Det er synspunkter jeg deler. Å få hjelp til å finne en ektefelle, er helt greit. Tinder og Sukker er hverken bedre eller dårligere enn at familien holder øynene åpne etter en passende ung mann.

Men det minste innslag av press eller tvang er uakseptabelt. Og det er like problematisk å hente en slektning man ikke kjenner eller har møtt fra Pakistan, som det er for etniske nordmenn å hente en «postordrebrud» de ikke kjenner.

Les hva Siv Jensen sa: - Ingen skal fortelle meg at en ung norsk jente som gifter seg med en fetter fra Punjab, gjør det av kjærlighet

Likevel: Ikke alle gifter seg av kjærlighet. Noen gifter seg for å få en bedre økonomisk tilværelse. Slik er verden, og det kan vi ikke forby.

Den andre deler av Jeanettes åpne brev går på Hadia Tajiks religiøse tro.

Den har Hadia Tajik diskutert offentlig tidligere - blant annet i denne bloggen: Alle Guds menn

Det er helt legitimt for Jeanette å stille Arbeiderpartiets nestleder konkrete spørsmål som går på verdisyn.

Om Hadia Tajik vil svare på det åpne brevet, vet jeg ikke. Det er hennes frie valg.

Men hun definerer seg som muslim, og det gjør neppe Stefan Heggelund. Ut fra det må vi anta at Hadia Tajik tilhører de mange millioner muslimer som er gift med en person som ikke er muslim, og som mener at det kan skje innenfor en moderne tolkning av religionen.

Islam er ikke eneste religion som har et bud om at man må gifte seg innenfor troen. Jøder er egentlig nødt til å gifte seg med en jøde, men blandingsekteskap blir mer og mer vanlig.

Hva med katolikker - kan de gifte seg med ikke-katolikker?

- Svaret er ja, svarer Den katolske kirke, men: - Den ikke-katolske part forplikter seg imidlertid til ikke å motsette seg at eventuelle barn oppdras i den katolske tro.

Fellesnevneren er at de gammeldagse holdningene utfordres ved at folk som Hadia Tajik bryter ut og gjør sine selvstendige valg.

Uansett om Ap-nestlederen svarer på brevet fra Jeanette eller ei, så ser andre muslimske jenter en rollemodell som ikke bare gifter seg med en ikke-muslim - men også en Høyre-mann.

Det siste er sikkert like provoserende i enkelte miljøer.

#Tajik #Muslim #Islam #Giftemål #Arrangerte #Ekteskap #Heggelund #Stavrum #Nettpåsak

Hva mener du? Bør Hadia Tajik svare på dette åpne brevet, eller er det en privatsak hva man tror på?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.