Maktarrogant Storberget

Justisminister Knut Storberget står fast på sitt forslag om å sluse 17.000 asylsøkere gjennom et boligområde på Oslo øst hvert eneste år.

Oslo er en by som er inndelt etter hudfarge, og der 59 skoler nå har et flertall elever med innvandringsbakgrunn.

Samtidig velger Storberget å flytte mottakssenteret for asylsøkere fra Bærum til Oslos østkant, og når Nettavisen konfronterer ham med naboenes uro kommenterer han det som en konstruert ikke-sak.

Slik taler maktarrogansen.

Den rødgrønne regjeringen er kritisert for å være dårlig til å lytte, og den dalende velgeroppslutningen kan tyde på at man ikke ustraffet lukker ørene for hva folk flest mener.

Beslutningen om å legge et mottakssenter for 17.000 asylsøkere årlig til et boligstrøk er dårlig. Det er ingen grunner for å utsette et nabolag for denne strømmen av personer som uansett ikke skal forbli der. Og den eneste grunnen til at UDI og Politiets Utlendingstjeneste ønsker transittsenteret i Oslo sentrum, er hensynet til egne saksbehandlere.

For å ta det med teskje: Det er i seg selv negativt å ha en strøm av 17.000 ukjente personer gjennom et boområde. Og det er absolutt ingen grunn til å utsette Oslo øst for enda en slik plassering.

I utgangspunktet har mange av de 17.000 asylsøkerne ikke gyldig grunn for opphold i Norge. Over halvparten av dem vil få avslag og må returnere ut av landet, frivillig eller ved tvang.

Å stå fast på å legge mottakssenteret i Oslo øst er maktarroganse på sitt verste.

(Det paradoksale er at de passes på med ørneblikk når de kommer inn på Gardermoen, men kan vandre fritt rundt i gatene mens de venter på avgjørelsen. Ikke overraskende stikker mange av og går under jorda, men det er en annen sak).

Hva bør gjøres?

De fleste andre enn justisministeren vil forstå at det er mer logisk å flytte på saksbehandlerne enn på asylsøkerne. Det naturlige ville være å legge transittmottaket ute av byen, til et sted med få naboer, siden menneskene det er snakk om uansett ikke skal slå rot i nærmiljøet. De skal enten ut av landet, eller omplasseres i Norge uansett.

Storberget er valgt av velgerne ikke av byråkratene, og det bør være et enkelt valg å prioritere ønskene til nabolaget høyere enn ønskene fra UDIs saksbehandlere og Politiets utlendingstjeneste. Noe stort problem kan det umulig være å legge til rette for saksbehandling eksempelvis i nærheten av Gardermoen.

Så voldsom belastning er det ikke for asylsøkerne heller. En eller to uker i et mottakssenter mens de venter på tillatelse til å bli i Norge, eller avslag på søknaden, er en bagatell i forhold til hva mange av dem har vært igjennom.

Å stå fast på å legge mottakssenteret i Oslo øst er maktarroganse på sitt verste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag