Mareritt i Sverige

Sverigedemokratenes Jimmie Åkesson er på vippen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Det svenske folket stemte ikke slik politikerne ønsket seg. Marerittet er det innvandringsfientlige partiet Sverigedemokraterna på vippen med 5,7 prosent av stemmene.

Den borgerlige alliansen klarte det nesten, men bare nesten: Med 49,3 prosent må de borgerlige partiene regjere på Sverigedemokraternas nåde.

Den foreløpige mandatberegningen gir 173 mandater til Alliansen, 156 til de rødgrønne, og 20 mandater til Sverigedemokraterna.

Valet är över - nu vänter kaos, skriver Aftonbladet.

Kaoset kommer ikke som følge av noen stor støtte til Sverigedemokraterna. Selv om partiet hadde fremgang, betyr stemmetallet at 94 av 100 svensker stemte på andre. Kaoset kommer fordi de toneangivende partiene ikke klarer å forholde seg til det lille paria-partiet.

I valgkampen forsøkte man å overse partiet, og man hadde i det lengste håpet på et valgresultat som ikke plasserte Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson på vippen. Nå er det blågul blåmandag.

Sverigedemokraternas 5,7 prosent er i teorien små tall, men et parlamentarisk mareritt i praksis.

- I dag har vi sammen skrevet politisk historie, sa Jimmie Åkesson i natt.

Her kan du se hva Sverigedemokraterna mener: Trygghet & Tradition

Her ser du Wikipedias versjon: Nasjonalistisk parti

Den største velgerstrømmen i Sverige er likevel fallet på 4,4 prosent for Socialdemokraterna, og Moderaternas fremgang på 3,9 prosent. Det er sterkt av de borgerlige å få ny tillit etter å ha overtatt styringen av Sverige i en internasjonal krisetid.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har fått velgernes støtte til den såkalte arbeidslinjen, som enkelt kan beskrives slik at det skal lønne seg å jobbe, fremfor å gå på trygd. Det nye arbeiderpartiet, har vært Moderaternas slagord.

Et Sverige uten oljepenger har måttet gå hardere til verks mot offentlig forbruk enn de rødgrønne i Norge (som til nå har brukt rekordmange oljekroner og latt det bli med snakk om innsparinger).

Men det svenske valgresultatet viser at velgerne ser ut til å støtte en høyredreining bort fra staten som roten til alt godt. Fremgangen for de borgerlige i Norge peker i samme retning. Det er et rom for en politikk som vil effektivisere byråkratiet, bygge ned trygdeforbruket og la det lønne seg å arbeide.

Likevel er det bakrus for Moderaterna-toppene Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt og Anders Borg i dag. De vil gjerne fortsette å styre Sverige, men nekter å forholde seg til det høyreekstreme og innvandrerfientlige partiet som har kommet på vippen.

Første desperate trekk er å henvende seg til Miljöpartiet, men der møter Alliansen en lukket dør - ikke minst med Alliansens planer om å bygge nye atomkraftverk.

Men tross sin valgtriumf møtte Jimmie Åkesson en kald skulder i natt.

Verken de rødgrønne eller Alliansen vil regjere med Sverigedemokraterna som støtteparti.

De store partiene vil nok strekke seg langt for holde Jimmie Åkesson utenfor reelle makt, men foreløpig er det kaos.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag