Gå til sidens hovedinnhold

Maten bør være billigere i Oslo enn landet ellers

Ingen grunn til at Oslo-folk skal ha dyrere mat enn nødvendig for å subsidiere innbyggerne i resten av landet.

Mens Rema 1000 konkurrerer på pris lokalt, har Kiwi og Extra like matvarepriser over hele landet.

Selv om det ser rettferdig ut ved første øyekast, så innebærer prisutjevning at Oslo-folk får dyrere mat enn de ellers skulle hatt - mens innbyggerne i resten av landet får billigere mat.

Da gjenstår spørsmålet: Hvorfor skal Oslo-folk betale mer for at maten skal være billigere i distrikts-Norge?

For de store matvarekjedene består prisen til forbruker av mange elementer. Innkjøpsprisen betyr selvsagt mye, men i tillegg kommer kostnader til lokaler, ansatte, frakt og fortjeneste - for å nevne noe.

For meg er det åpenbart at en vare må ha en annen pris i Oslo enn i Gryllefjord, spesielt hvis det er snakk om varer som taes inn til Østlandsområdet og som fraktes til utkantstrøk.

Det pussige er at logikken om prisutjevning ikke brukes andre veien. Ta for eksempel overnatting på et bra hotell. I Oslo må du akkurat nå ut med 2.845 kroner natten på Hotel Continental, mens de beste hotellene i Tromsø ligger på rundt 1.750 kroner.

Eller ta prisen på en enebolig.

Til nå har jeg ikke hørt noen kreve en prisutjevning, der boligprisene skal settes kunstig høyt i distriktene slik at Oslo-folk kan bo billigere.

Det samme gjelder leiepriser. Normalt koster en leilighet i Oslo 1/3 mer enn gjennomsnittet i resten av landet, mens småsteder ligger godt under det igjen.

Heller ikke når det gjelder leiepriser er det noen som krever at husleien skal opp i resten av landet for at Oslo-folk skal få billigere husleie.

Les saken hos SSB: Billigst i Oslo er dyrere enn resten av landet

Og slik kunne eksempelrekken gått. Priser på de fleste varer varierer fra distrikt til distrikt, og fra by til by. Det handler delvis om konkurranse, men også om kostnader for leverandøren. Alle forstår at det er dyrere å frakte bensin på tankbiler til et utkantstrøk, enn til storbyene nær der bensinen kommer inn.

Sammen med en rekke Amedia-aviser har Nettavisen sjekket prisforskjeller på matvarer mellom Oslo og resten av landet.

Våre stikkprøver tyder på at Rema 1000 lar prisene varierer lokalt, mens Kiwi og Extra bedyrer at de har like priser over hele landet.

Les også

Rema 1000-varer mye dyrere utenfor Oslo

Hva som er mest rettferdig, avhenger av hvor du bor og hvilket perspektiv du ser verden fra.

Hovedstadsområdet har vesentlig høyere boligpriser enn resten av landet. Hotellprisene er mye høyere, og det er grunn til å anta at det gjelder en rekke andre varer og tjenester.

Er det da så urimelig at noen varer trekker i en annen retning, og at eksempelvis mat og bensin er billigere på grunn av konkurranse og lavere fraktkostnader?

Mitt svar er at hvis det skulle vise seg at maten er billigere, så er det helt greit. Alternativet er at innbyggerne i hovedstadsområdet skal spleise på billigere mat for innbyggerne i resten av landet.

Er det så rettferdig?

Hva mener du? Bør det være fritt frem for dagligvarekjedene å prise matvarene ut fra lokal konkurranse og fraktkostnader, eller skal mat koste de samme over hele landet?

Kommentarer til denne saken