*Nettavisen* Nyheter.

Medias støtte til Maria Amelie

Madina Salamova (Maria Amelie) ble sendt ut av landet, og fikk følge av sin norske samboer. Snart kommer hun tilbake, takket være press. Foto: Corlenilus Poppe, Scanpix.

Norsk presse og kommentatorer får så hatten passer for sin støtte til Maria Amelie. Det er en kritikk jeg tar med knusende ro.

Og for å si det med en gang: Neste gang Politiets utlendingstjeneste sender fem mann for å pågripe en godt integrert, høyt utdannet person med jobb, så vil jeg synes det er like tåpelig.

Hvorfor tør ikke norsk presse si det som det er?

Selvsagt var mediedekningen ensidig. Kommentatorene var åpenbart på Maria Amelies side i kampen mot byråkrati, regler og politikere.

Derimot har regjeringen lyttet til pressen, kommentatorene og fornuften når det gjelder spørsmålet om å gi Maria Amelie arbeidstillatelse.

Les Journalistens sak: - Massesuggesjon om Maria Amelie

Men jeg mener at mediedekningen og kommentarene også var på fornuftens side.

«Likebehandling» er det eneste motargumentet som har vært fremført med tyngde.

Det er et ganske dårlig forsvar for ufornuften, hvis ikke man vil ha oss til å tro at vi risikerer at Norge rennes ned av folk med mastergrad og jobbtilbud som snakker godt norsk.

Hvis norsk presse skal anklages for noe, så er det å la politikerne slippe unna uten å forklare hvorfor reglene og politikken er som de er. Ennå har jeg ikke sett statsminister Jens Stoltenberg svare på om han synes det er smart å sende ut folk som har mastergrad, tilbud om jobb, og snakker perfekt norsk.

Les også bloggen: Hva mener Stoltenberg?

Hovedargumentet for å sette en tak på innvandring har vært problemer med å integrere dem i det norske samfunnet.

Norge er medlem av EØS, og har akseptert fri flyt av arbeidskraft innenfor EØS-området. Uten svenske servitører, danske leger og sykepleiere, polske bygningsarbeidere, latviske jordbærplukkere og fremmedarbeidere i fiskeriforedling, stanser Norge.

Med mange flere kort på bordet er det mye som tyder på at Maria Amelie og hennes foreldre ikke hadde grunnlag for å få asyl mot forfølgelse i 2003/2004, selv om forhistorien deres hadde vært dramatisk nok.

Men det er ikke det samme som at det er fornuftig at vi har en regelpraksis som ikke vektlegger lovens bokstav om særlig tilknytning til riket og humanitære hensyn. Der har Maria Amelie gitt ansikt til en generell sak som gjelder flere tusen papirløse. Den saken er ennå ikke løst.

Derimot har regjeringen lyttet til pressen, kommentatorene og fornuften når det gjelder spørsmålet om å gi Maria Amelie arbeidstillatelse.

Hvis jeg har medvirket til det, så er jeg stolt av det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.