*Nettavisen* Nyheter.

Medlemsrotet i Den norske kirke

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Kirkerådet har ansvaret for medlemsregisteret, men det praktiske arbeidet utføres av kirkerådets sekretariat. (Foto: Kirkerådet).

Den norske kirke slurver med å registrere utmeldinger, og har funnet en datafeil hvor folk blir feilaktig oppført som medlem.

«Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn det er for en rik mann å komme inn i Guds rike», står det i Bibelen.

Den ferske gjennomgåelsen av Kirkens medlemsregister viser at det kan være omtrent like vanskelig å melde seg ut av Den norske kirke.

- Fra slutten av juli til 5. oktober 2015 er 2.800 personer korrigert ut av medlemsregisteret. Dette betyr at disse personene feilaktig sto oppført i kirkens medlemsregister, skriver direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet til kulturmininster Thorhild Widvey.

Les rapporten her: Den norske kirkes medlemsregister - kirkevalget 2015

Mens Den katolske kirke er satt under politietterforskning for bedrageri og medlemsjuks, feirer Den norske kirke snart 20 års-jubileum for systematisk medlemsrot.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


De fleste feilene har gått i kirkens favør - ved at folk som ikke ønsker å være medlem, likevel er ført opp i registeret. (Kilde: Kirkerådet)

Da Kirkerådet fikk jobben med å lage et medlemsregister i 1998, aksepterte regjeringen at 50.000 til 100.000 personer som ikke burde vært oppført, likevel stod i registeret.

Siden har det gått slag i slag:

  • Da man i 2006 «vasket» registeret mot andre kirkesamfunn, ble 67.000 personer slettet fra registeret.
  • Ved utsendelse av valgkort i 2009, 26.000 som stod uriktig oppført slettet fra registeret.
  • Ved årets kirkevalg fant man ytterligere 2.800 personer, som feilaktig stod oppført i kirkens medlemsregister.

Kirkerådet mener at feilene skyldes svakheter da registeret ble opprettet, men også at utmeldinger lokalt ikke har blitt registrert.

Stikkprøver indikerer at rundt 1/25 av alle utmeldelser ikke blir ført inn i registeret.

I tillegg har man funnet en programmeringsfeil, som «har hatt som konsekvens at ikke-medlemmer som har bragt egne barn til dåp i Den norske kirke i særskilte tilfeller har blitt registrert som medlemmer», heter det i rapporten.

Datafeilen har gikk kirken 1.200 nye «medlemmer» de tre siste årene.

Med det systematiske rotet i registeret til Den norske kirke, blir det interessant å se hvor hardt Politiet vil kjøre saken mot Den katolske kirke. Det er dog en viktig forskjell: Den norske kirke får sine bevilgninger over statsbudsjettet, mens Den katolske kirke har fått titalls millioner kroner for mye i støtte på grunn av sitt medlemsjuks.

På den annen side er det offisielle medlemstallet i Den norske kirke med på å legitimere at statsbudsjettet for neste år har over 2,3 milliarder kroner i bevilgninger til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.

Så hva skjer?

Kirkerådet vil nå utvikle en selvbetjeningsordning, hvor folk selv kan føre seg inn og ut av medlemsregisteret.

Det er på tide.

For ofte er det altså lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn for en ikke-kristen å komme seg ut av Guds rike.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.