Gå til sidens hovedinnhold

Melker forbrukerne

Landbruksminister Lars Peder Brekk gjør Rema-sjefen kvalm. Foto: Landbruksdepartementet.

Norge har verdens høyeste melkepriser, og likevel beskyttes bøndene med 388 prosent toll på importert melk fra utlandet.

I neste uke kommer matkjedeutvalgets innstilling. Det kommer til å starte en debatt hvor man bare ser på en liten del av grunnen til at norsk mat er dyrest i Europa.

Det store spørsmålet blir ubesvart: Hvordan kan Norge støtte landbruket med 20 milliarder kroner i året, samtidig som 4-5 gårdsbruk legges ned hver eneste dag, og vi har 30-40 prosent dyrere matvarer enn nabolandene våre?

Det innebærer at vi alle ville sparte kanskje en tusenlapp i året hvis melkeprisene hadde vært sluppet fri.

Landbruksminister Lars Peder Brekk ønsker fokus på Rema, Ica og Kiwi. Det er ønskelig sett med øynene til en Senterparti-politiker.

Men la oss ta en vare som melk. Årlig produseres noe sånt som 1,5 milliarder liter.

Så godt som 90 prosent av all melk går gjennom monopolbedriften Tine, som har en bunnlinje på to milliarder kroner i fjor - etter kostnader på 17 milliarder!

Tine leverer til dagligvarebransjen, og der gjør konkurransen at butikkkjedene nesten ikke har påslag. Rema-Reitan snakker om en brutto fortjeneste på fem prosent på melk.

Likevel stiger prisene: - For typisk norskproduserte matvarer som melk, yoghurt og fløte har det også vært en tydelig prisvekst, skriver SSB.

En gjennomsnittsnordmann bruker rundt 2.500 kroner i året på melk.

Det innebærer at vi alle ville sparte kanskje en tusenlapp i året hvis melkeprisene hadde vært sluppet fri.

Vi snakker altså om milliardbeløp som går til en internasjonalt ineffektiv melkeproduksjon, samvirkebedrifter med høye kostnader og et lite påslag hos matvarekjedene. Kun det siste blir omtalt av matkjedeutvalget.

- Landbruksministeren har gjort det til en fanesak til stadighet å gå i strupen på dagligvarebransjen. Dette kan ikke være noe annet enn en bevisst strategi for å ta oppmerksomheten bort fra det faktum at Senterpartiets politikk er den aller viktigste årsaken til at maaten i norge er for dyr, skriver Rema 1000-direktør Ole Robert Reitan i dagens Aftenposten.

- At samme parti karaktiserer norsk dagligvarebransje som en halvkriminell og samsnakket mafia, kan jeg derimot ikke akseptere. Det gjør meg kvalm, skriver Reitan.

Og i mellomtiden melker alle forbrukerne.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs