*Nettavisen* Nyheter.

Milliardtap på kortslutning

Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes står bak en politikk som har gitt Oslo kommune et verditap på over 10 milliarder kroner på Hafslund de siste tre årene. Foto: Ingar Holt Steinholt

Venstresidens aksjespekulasjon har kostet Oslo kommune et verdifall på 10 milliarder kroner de siste tre årene.

Tenk deg at noen for alvor hadde foreslått for Bystyret at Oslo kommune burde satse over syv milliarder kroner på aksjespekulasjon. Tenk deg ramaskriket som hadde kommet fordi det ville gått ut over skoleelever og pleietrengende.

Forklar meg så hvorfor Oslo kommune likevel velger å beholde sine 105 millioner aksjer i børsnoterte Hafslund.

Diskusjonen som igjen har oppstått om kommunens milliardspekulasjon er smått absurd. På rekke og rad har rødgrønne politikere stått frem og advart mot salg, og argumentene de bruker ville strøket til innføringskurset i bedriftsøkonomi på Oslo handelsgym.

Mitt poeng er ikke at Hafslund er noe dårlig selskap. Men det kan ikke være Oslo kommunes oppgave å spekulere med syv milliarder av innbyggernes penger i en børsnotert enkeltaksje?

Les bloggen fra desember 2007: Verre enn Terra

Det kan godt tenkes at kommunen bør ha en aksjeportefølje, men da bør man spre investeringene og redusere risikoen. Dette har jeg foreslått flere ganger.

Les bloggen fra august 2007: Milliardtap for Oslo

Hadde de rødgrønne politikerne hørt på rådene tidligere, kunne Oslo kommune i dag sittet med en portefølje aksjer på Oslo børs for 10 milliarder kroner mer enn det som er igjen av verdier i Hafslund-aksjene.

Men de rødgrønne aksjespekulantene er tydeligvis døve på det høyre øret, og de sitter fast i gammel overtro om strømaksjer og utbytte.

Også andre aksjer har utbytte.

Hadde kommunen for eksempel solgt Hafsund og kjøpt DnB Nor-aksjer ved utgangen av 2007, ville kommunen hatt en liten verdistigning og unngått verditapet på over 10 milliarder kroner. I tillegg ville Oslo i 2010 fått et utbytte på nesten en milliard kroner på toppen - til drift av skoler, sykehjem og andre gode formål.

Dette poenget med alternativ avkastning forstår ikke de rødgrønne og deres sentrumsvenner. De frykter tydeligvis at Oslo vil brenne opp pengene hvis de selger Hafslund-posten.

Les bloggen fra 2006: Spekulanten fra venstre

For å begynne med gruppeleder Bjørnar Moxnes i Rødt: - Kommunens eierskap i vannkraft gir oss store årlige inntekter som kommer svært godt med når vi blant annet bygger ut skoler og sykehjem. Dette er potensielt evigvarende inntekter for fellesskapet.

Les også: Vil selge Oslos oljefond

Moxnes prøver seg også som analytiker: - Det er ingen grunn til å tro at vannkraft blir mindre verdt i årene som kommer.

Hafslund-kursen har falt med 100 kroner per aksje siden slutten av 2007.

Vel, historien bekrefter ikke akkurat standpunktet.

  • Ved utgangen av 2007 var Oslo kommunes aksjepost verdt 17,6 milliarder kroner.
  • I dag er de samme aksjene verdt 7,3 milliarder kroner.
  • Oslo har altså hatt et verdifall på over 10 milliarder kroner på denne overtroen.

Man må trolig være Rødt-representant for å forstå hvordan dette verdifallet på 8,5 millioner kroner hver eneste dag de siste tre og et halvt årene «kommer svært godt med når vi blant annet bygger ut skoler og sykehjem».

Han er ikke alene.

Leder for Oslo SV, Per Østvold, skriver at «Frp vil igjen selge Oslos arvesølv. Privatisering for enhver pris er åpenbart deres motto».

Det er å snu saken på hodet. Her er det snarere snakk om kommunalt eierskap for enhver pris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag