Minister med skylapper

Forsøker statsråd Tora Aasland å sette ny bunnrekord for hvor kunnskapsløs man kan være på en ministerpost?

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland

SVs minister for forskning og høyere utdanning er intervjuet om fordeler og ulemper ved kapitalismen i en avis-sommerserie.

Det er greit at en gammelsosialist ser noen ulemper, men det er direkte oppsiktsvekkende at en norsk politisk leder i 2010 klarer å lire av seg følgende:

- Det beste med kapitalismen er at når kapitalistene får problem kommer de løpende til staten. Da skjønner de at noen setter grenser.

En av Norges ledende politikere har altså ikke annet godt å si om det overlegente beste økonomiske systemet i verdenshistorien – et system som har løftet milliarder av mennesker ut av fattigdom, finansiert velferdsstater i hele den vestlige verden og sørget for vekst- og velstand her i landet.

Hvem tror hun kjøper den norske oljen, oppdrettsfisken og annen norsk eksport? Hugo Chavez? Fidel Castro?

Stort sett har de fleste som er intervjuet i Dagens Næringslivs sommerserie svart at kapitalisen er effektiv i å skape produktivitet, men dårlig til å skape likhet. Kaken blir større, men det blir langtfra like store biter til alle.

Hvem tror hun kjøper den norske oljen, oppdrettsfisken og annen norsk eksport? Hugo Chavez? Fidel Castro?

Vår minister for forskning og høyere utdanning er ganske alene om ikke å se en eneste fordel ved et økonomisk system som har fremmet konkurranse, innovasjon og tekniske nyvinninger – og som har vunnet frem i så godt som hele verden. I motsetning til andre økonomiske systemer som har spilt fallitt overalt hvor de er forsøkt.

Det er ganske avslørende.

Nå kan det være at Tora Aasland er feilsitert. I så fall bør hun rykke ut umiddelbart for å fjerne inntrykket av at norsk forskning og høyere utdanning ledes av en kunnskapsløs person som styres av ideologiske skylapper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.