Gå til sidens hovedinnhold

Modig tale fra Obama

USAs president Barack Obama holdt en tale om like rettigheter for homofile, fargede og kvinner.

Det spiller ingen rolle om du er svart, homofil eller innvandrer. USAs president slår fast at alle er like mye verdt.

Det er noe smått over den norske debatten om hva som er norske verdier når man hører verdens mektigste mann tale.

Vår reise er ikke ferdig før vi finner en bedre måte å ta imot de strevende, håpefulle innvandrerne som fremdeles ser Amerika som et land med muligheter.

De som ventet et ukontroversiell tale ble overrasket. Barack Obama benyttet sjansen foran en million tilhørere og hundrevis av millioner fjernsynsseere i hele USA og resten av verden til å markere det han anser som ukrenkelige amerikanske verdier.

De handler om likeverd og like muligheter - uansett kjønn, hudfarge eller seksuell legning.

Enkelte trakk linjer tilbake til Martin Luther King.

Du kan se hele talen her: - Et tiår med krig er over

Norsk debattklima er såvidt trangt at landet statsminister holder en nyttårstale uten visjoner, og landets ledende opposisjonspolitiker stiger på meningsmålingene ved å sitte så stille som mulig i båten.

I Norge frykter mange at norsk kultur og verdier blir utfordret av innvandrere som kommer med sine egne skikker, og nekter å la seg innordne det norske.

USAs 44. president ser det annerledes. I hans øyne er dette nettopp denne smeltedigelen som har skapt USA - at alle er like mye verdt uavhengig av navn, rase, etnisk opphav og av om de er hetereofile eller homofile.

- Hver gang vi sverger inn en president, så husker vi at det som binder sammen denne nasjonen ikke er vår hudfarge, vår tro eller opprinnelsen til våre navn.

- Amerikas muligheter er grenseløse, for vi har alle kvalitetene som denne verden uten grenser krever; ungdommelig pågangsmot, mangfold og åpenhet, og en uendelig kapasitet for å ta risiko og for innovasjon, sa Barack Obama i sin strålende tale ved gjeninnsettelsen.

Les hele talen her: Barack Obamas ord ved gjeninnsettelsen

Det skal godt gjøres å høre Obamas tale uten å bli grepet av hans mot, styrke og taleevner. Stikkord er likhet, likeverd og like muligheter.

- Vi er trofaste mot våre verdier når en lite jente født i den ytterste fattighet vet at hun har den samme sjansen til å gjøre suksess som hvem som helst andre, fordi hun er amerikansk, hun er fri, hun er likestilt - ikke bare i Guds øyne, nen også i våre egne, sa Obama.

Talen forteller at Barack Obama ikke har tenkt å bli en "lame duck" i sin andre periode, og han utfordret republikanerne i Kongressen til å samarbeide om å finne løsninger på USAs problemer.

Han benyttet samtidig sjansen til å markere politisk brodd, ved å referere til hendelser som Seneca Falls (kvinners rettigheter), Selma (like rettigheter for fargede) og Stonewall (nei til trakassering av homofile):

Vi vil svare på trusselen om klimaforandringer, vel vitende om at å feile betyder det samme som å forråde våre barn og fremtidige generasjoner.

- Vår ferd er ikke over før våre koner, våre mødre og døtre har lik lønn for likt arbeid.

- Vår ferd er ikke fullført før våre homofile brødre og søtre behandles likt som alle andre for loven.

- Vår reise er ikke ferdig før vi finner en bedre måte å ta imot de strevende, håpefulle innvandrerne som fremdeles ser Amerika som et land med muligheter.

Politisk varslet Barack Obamas gjeninnsettelsestale et oppgjør med liberalistisk politikk, og et ønske om styring og sosiale velferdsordninger.

Det er godt mulig at Obama vil møte kneisede nakker i Kongressen, men han vil møte dem med et hevet hode.

De som varslet Barack Obama nord og ned, ble overrasket da han vant sin andre presidentperiode med god margin. Han har alltid vært en god taler - kritikken har gått på om han virkelig kan levere forandring, ikke bare snakk.

I så måte varsler gjeninnsettelsestalen at Barack Obama definitivt har tenkt å gå på med krum hals, og valget av tema viser at han på ingen måte har tenkt å gi etter for konservative verdier.