*Nettavisen* Nyheter.

Molde for kløner

Bookmakerne er skråsikre på at Ole Gunnar Solskjær blir ny trener i Aston Villa. Foto: Scanpix.

Står Molde FK for Molde for kløner? Kanskje ikke, men makan til dårlig håndtering av et mulig trenerskifte skal man lete lenge etter.

I en fersk gallupundersøkelse gir moldenserne både klubbeier Kjell Inge Røkke og trener Ole Gunnar Solskjær det glatte lag.

VG Sporten 22. mai 2012.
Verst går det ut over Røkke. Etter å ha gitt over 500 millioner kroner til klubben, får som svar at 56,5 prosent av Moldes befolkning mener at han har opptrådt kritikkverdig eller svikefullt mot klubben.

Men heller ikke Solskjær går fri: Nesten en av tre moldenserne mener at han opptrådt svikefullt eller klanderverdig mot klubben.

Det er godt gjort av Ole Gunnar Solskjær og Kjell Inge Røkke å komme i en situasjon hvor de får kritikk fra moldenserne.

Klubbens rike onkel har brukt over en halv milliard på klubben, stått bak i tykt og tynt, og har sørget for den flotte stadionen som populært kalles «Røkkeløkka».

Solskjær utvandret som storscorer, og kom tilbake som treneren som ga Molde klubbens første seriegull noensinne.

Det er sjeldent at fotballens konflikter er så spektakulære som krangelen mellom Moldes rike onkel og Kristiansunds gullgutt.

Uten den siste ukens klønerier kunne både Solskjær og Røkke endt opp på sokkel utenfor stadion - og det ville ikke vært ufortjent.

Nå er byen tvert imot delt - om ikke helt på midten:

  • 42 prosent mener at Solskjær har håndtert saken dårlig, mens 67 prosent gir kritikk til Røkke.
  • Og motsatt: 56 prosent mener at Solskjærs opptreden har vært berettiget, mot 29 prosent for Røkke.

(Kilde: Infact for VG)

Sympatien tipper altså til fordel Ole Gunnar Solskjær, men også han står igjen med riper i gull-lakken i mange moldenseres øyne.

Ingen kan bebreide Ole Gunnar Solskjær at han vil bli manager i Aston Villa. Hans fremtid er som fotballtrener, og i den planen er Molde FK et skritt på veien mot mye større mål. Kanskje blinker selveste Manchester United et sted der fremme.

I fotball kan man ikke velge timingen selv. Når sjansen byr seg, må man ta den. Solskjær har en klausul i kontrakten om at han kan gå til Premier League, men det betyr ikke et fripass til å lage så mye støy som mulig.

Solskjærs største feil var å tro at et privatfly fra Aston Villa-eieren kunne gå ubemerket til Kvernberget flyplass i Kristiansund uten at noen ante uråd. Det tok lokalavisen Tidens Krav bare noen minutters journalistisk arbeid å avsløre den linken. Og dermed var ballen i spill.

Hva om dette hadde handlet om en leder i næringslivet?

Det er utenkelig for en norsk toppsjef å vurdere en ny arbeidsgiver i offentlighet. Den slags rekruttering skjer i hemmelighet. En toppleder vil ikke gamble med sin autoritet eller åpne for tvil om hvor lojaliteten ligger.

Det finnes bare to forklaringer på Solskjærs offentlige flørt med Aston Villa: Enten var det et utslag av dårlig dømmekraft, eller så har prosessen allerede gått så langt at han var rimelig sikker på å havne i Birmingham.

Men om Solskjær utviste dårlig dømmekraft, så ble det ikke bedre da Kjell Inge Røkke og Aker entret manesjen med sin pressemelding om å stanse alle bidrag til Molde FK etter utløpet av 2012.

Igjen finnes bare to forklaringer i mitt hode: Enten var løpet kjørt for Solskjær i Molde FK - slik at det handlet om fordeling av Svarte-Per - eller så var også den offentlige skittentøyvasken utslag av dårlig dømmekraft av Røkke og hans stab av PR-rådgivere.

Men hovedpersonene er ikke alene om å kløne det til. Et mulig bunnpunkt kom da Molde-ledelsen gikk offentlig ut med Solskjærs svar til sin egen arbeidsgiver.

Vi har altså en leder som vurderer en annen arbeidsgiver i full offentlighet og signaliserer at han er på vei bort. Vi har en eier som i affekt drar tilbake pengestøtten til fotballklubben, og en klubbledelse som offentliggjør interne samtaler med en nøkkelansatt.

Klønete er et mildt ord!

Det er sjeldent at fotballens konflikter er så spektakulære som krangelen mellom Moldes rike onkel og Kristiansunds gullgutt.

Begge to er personer som nyter høy anseelse på hver sitt felt, og selv om de nå har fått en liten smell, så har de mye å gå på.

Dessverre føyer Molde-krangelen seg inn i en serie tilfeller av dårlig personalhåndtering i norsk fotball. Trenere sparkes over en lav sko, og trofaste klubbspillere opplever å bli skjøvet ut i kulden mot slutten av karrieren.

Selv om fotball skal være en prestasjonskultur hvor kun resultatene teller, så går det an å opptre skikkelig.

Det er oppmuntrende at Ole Gunnar Solskjær og Kjell Inge Røkke skal ha skværet opp på telefon, og det er respektabelt at Solskjær innrømmer at privatflytransporten var en feil som han skriver på kontoen for læring.

Men det er vanskelig å se for seg at ting vender tilbake til normalen. Aker åpner neppe pengekranen igjen, og bookmakerne er skråsikre på at Ole Gunnar Solskjær blir ny trener i Aston Villa.

Dermed blir Molde FK den uskyldige tredjeparten som rammes - på noen få dager mister klubben både 20 millioer kroner i året fra Aker og gulltreneren.

- Vi må ta lærdom av dette. Det er rom for forbedring her, sier styreleder Øystein Neerland i en kommentar til VG.

Det har han rett i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.