RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Monster-regningen

 

En lettet olje- og energiminister Terje Riis-Johansen etter at utredningene viser at sjøkabel blir dyrt. Foto: Jørgen Berge, Nettavisen.

Endelig kan olje- og energiminister Terje Riis-Johansen smile fordi han tror velgerne velger milliarder foran miljøvern.

Rundt 3,4 milliarder kroner er ekstrakostnaden ved å legge kraftledningen i sjøkabel i Hardangerfjorden. Det tilsvarer 90 kroner årlig per norske husstand de neste 35 årene.

Det kan ekspertutvalget fortelle politikerne, men derfra og ut er det politikk, for utvalget finner ikke «å kunne angi et bestemt kronebeløp for verdien av å slippe å se kraftmaster/kraftledninger i terrenget, eller for andre miljø- og landskapsvirkninger».

Uansett kan oljeministeren smile, men først og fremst i lettelse - ikke i triumf.

Dette er et klassisk verdivalg. Frisk luft, rent vann og vakker natur har større verdi enn man kan måle i kroner og øre. Men samtidig må man vurdere om 3,4 milliarder kroner vil gi mest miljøvern for pengene brukt akkurat her.

Et slikt valg kan ikke overlates til eksperter.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen havnet i storm fordi de såkalte monstermastene ikke var utredet ordentlig i første omgang.

Det ga noen måneders utsettelse, og det er det verdt fordi både tilhengere og motstandere nå har fått mulighet til å gi sitt syn.

Dermed står også konklusjonen sterkere når den kommer.

Uansett kan oljeministeren smile, men først og fremst i lettelse - ikke i triumf. Strafferunden han har vært igjennom skyldtes at han bommet på første forsøk.

Eller for å si det med Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen: - En annen politisk prosess i forkant ville gjort at denne saken ikke hadde trengt hele 4 utvalg og et lite års utsettelse.

Ekspertutredningene virker overbevisende i sin begrunnelse for hvorfor sjøkabel blir 3,4 milliarder kroner dyrere i Hardanger.

Du kan lese utredningen her: Her er sjøkabelrapportene

Men utredningen er tynnere og mer politisk når man påstår at ja til sjøkabel i Hardanger nærmest automatisk vil bety 30 milliarder i nye kostnader på sjøkabler over hele landet.

Etter min oppfatning er utredningen tynn på det punktet fordi man ikke erkjenner at Hardanger står i en spesiell stilling på grunn av sine naturkvaliteter.

Venstre mener for eksempel at Hardanger må sammenliknes med posisjonen som Lofoten har i oljedebatten: - Dette området må vurderes som noe helt unikt, og krever derfor unike løsninger. At man tar helt spesielle hensyn i slike områder vil ikke legge ytterligere føringer for norsk kablingspraksis sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

Det reelle valget er om norske velgere vil bruke 3,4 milliarder kroner for å unngå tre ledningsspenn over sidearmer til Hardangerfjorden.

Oljeministeren er rimelig sikker på at de velger milliardene foran miljøvern, slik han også gjorde i første omgang.

Eller for å sitere Talking Heads i sangen Crosseyed & Painless:

Facts are simple and facts are straight

Facts are lazy and facts are late

Facts all come with points of view

Facts don't do what I want them to