RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Moral, dobbelmoral og Sylvi Listhaug

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug får så ørene flagrer, men kritikerne hopper bukk over et viktig poeng.

LØGNER OG MISTILLIT: Det har vært en knallhard debatt etter at Sylvi Listhaug gikk til flengende angrep på Raymond Johansen og Byrådet.
LØGNER OG MISTILLIT: Det har vært en knallhard debatt etter at Sylvi Listhaug gikk til flengende angrep på Raymond Johansen og Byrådet. Foto: Montasje: Scanpix

Debatten raser på sosiale medier etter at tidligere eldrebyråd og justisminister Sylvi Listhaug kritiserte det rødgrønne byrådet for å legge ned St. Halvarshjemmet og tvangsflytte de eldre beboerne.

- Ap og byrådet i Oslo kaster ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ikke skam!?, skrev Listhaug i et Facebook-innlegg som er delt over 1.400 ganger og har fått nær 6.000 likes.

I all fairness må Listhaug-kritikerne innrømme at det er en politisk forskjellsbehandling som Fremskrittspartiet ikke har vært med på

Deretter fulgte Frp opp med mistillitsforslag mot det rødgrønne Byrådet.

Listhaug og Frp fikk svar på tiltale fra MDG-talsperson Eivind Trædal, som skriver at «vi snakker altså om et mistillitsforslag som er basert på at Byrådet oppfyller bystyrets vedtak, og følger opp de føringene Frp har algt både da de satt i byråd og som de nå setter i regjering».

I tillegg er Sylvi Listhaug kritisert for å være en skamløs løgner på lederplass i flere aviser og av flere kommentatorer.

I det opprinnelige Facebook-innlegget påstod Sylvi Listhaug tre ting:

  • Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet.
  • Beboere og pårøende gråt.
  • Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk.

Hver for seg er påstandene korrekte, men det er ikke slik at det rødgrønne byrådet kastet ut de eldre for å bruke hjemmet til romfolk.

Det blir også påpekt at Fremskrittspartiet selv står bak politikken med å kreve at alle rom på aldershjem skal ha bad. Følgelig er det et godt poeng at Frp har vært med på dette selv.

Men det er et vesentlig poeng som kritikerne overser - nemlig at Oslo kommune selv driver kommunale sykehjem uten bad på rommet, samtidig som de avvikler kontrakten med private hjem uten bad.

For øyeblikket er det 550 rom på kommunale sykehjem som er uten bad. For å sette det på spissen kan eldre altså risikere å bli kastet ut fra private sykehjem uten bad og flyttet inn på kommunale sykehjem uten bad.

I all fairness må Listhaug-kritikerne innrømme at det er en politisk forskjellsbehandling som Fremskrittspartiet ikke har vært med på.

Det fremgår av reportasjen at seks av byens 16 kommunale langtidshjem for eldre, tilfredsstiller ikke dagens krav for bad. Disse er: Silurveien sykehjem, Madserudhjemmet, Nordseterhjemmet, Kongosgate bo- og rehabiliteringssenter, Furusethjemmet og Majorstutunet bo- og behandlingssenter.

Neste sykehjem som nedlegges er Frognerhjemmet, og det skjer uten bønn når driftsavtalen går ut ved nyttår. Til sammenligning bevilger Oslo kommune seg ti år på å gjennomføre det samme i de kommunale sykehjemmene. Der blir altså ikke beboerne tvangsutkastet.

Alle partiene er enige om at sykehjem bør ha rom med egne bad. Uenigheten går på hva man gjør i mellomtiden, og om det ligger politikk i å behandle de private hjemmene mer hardhendt enn de kommunale.

Men det aller viktigste er å høre på de eldre, slik at man unngår å kaste ut 94 år gamle personer og påtvinge dem en høyere standard de helst ville klart seg uten i bytte mot stabilitet i sine siste leveår.

Hva mener du? Gikk Sylvi Listhaug over streken, eller er det en heksejakt på Frp-politikeren?