RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Nå får han påskuddet til å heve rentene

Rentene har steget kraftig de siste månedene, og det er bare et tidsspørsmål før det slår ut i boliglånet ditt.

KAN HEVE RENTENE: Sentralbanksjef Øystein Olsen har skaffet seg ryggdekning for å heve rentene tidligere enn planlagt.
KAN HEVE RENTENE: Sentralbanksjef Øystein Olsen har skaffet seg ryggdekning for å heve rentene tidligere enn planlagt.

Stadig flere tegn tyder på at rentebunnen er passert, og rentene kryper sakte, men sikkert, oppover.

At Norges Bank senket det såkalte inflasjonsmålet i forrige uke, har ingen umiddelbar betydning. Men på lengre sikt betyr det at banken kan heve styringsrentene tidligere enn antatt.

Med andre ord: Et nytt lite skritt mot høyere renter.

Mandag 20. november var tre måneders pengemarkedsrente i Norge 0,71 prosent. Dette er den viktigste renten som bestemmer hva næringslivet må betale for sine lån, og hva bankene krever av hverandre når de har lagt på en sikkerhetsmargin.

RENTEBUNNEN NÅDD: Pengemarkedsrenten har økt fra 0,7 til over 1,0 prosent på noen få måneder.

Selv om økningen ikke er på mer enn 0,3 prosentpoeng, så betyr det at rentekostnadene har økt med nesten 30 prosent bare siden nyttår.

Du kan følge rentene her: Tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR)

Nå tyder de fleste tegn på at renteoppgangen blir beskjeden, men hvis man regner på skrekk-scenarier, så er det en bitte liten sjanse for at det kan bli dyrt for norske husholdninger.

En viktig jobb for Norges Bank er å fastsette rentene slik at prisstigningen i Norge er under kontroll. Hvis prisene stiger for fort, kan Norges Bank heve rentene for å gjøre det dyrere å låne og investere. Slik kan sentralbanken kjøle ned økonomien.

De siste årene har det såkalte inflasjonsmålet vært på 2,5 prosent. I praksis har det vært helt uvesentlig fordi den reelle prisstigningen har vært langt lavere. Dermed har heller ikke Norges Bank hatt noen grunn til å heve styringsrentene.

ØKTE PRISER: Dette er Norges Banks forventninger til konsumprisindeksen (KPI). Den stiplede linjen kryper oppover mot 2,0 prosent.

I forrige uke ble inflasjonsmålet senket til 2,0 prosent, og det er tallet Norges Bank nå skal styre mot. Dermed vil sentralbanken også kunne øke styringsrentene tidligere enn før antatt.

Økonomiprofessor Steinar Holden frykter at det nye inflasjonsmålet «kan føre til høyere realrente, sterkere kronekurs og lavere sysselsetting» i et innlegg i Dagens Næringsliv i dag. 

- Hvis derimot inflasjonen stiger raskere enn vi nå anslår, vil det lavere inflasjonsmålet innebære at Norges Bank må heve renten raskere og mer enn banken ville gjort med et lavere inflasjonsmål, skriver Holden.

Med andre ord: Et nytt lite skritt mot høyere renter.

Hva mener du? Ruster du deg for høyere renter, eller føler du at dette er et nytt rop om ulv, ulv?