Gå til sidens hovedinnhold

Når det gjelder å holde tett

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var ikke helt heldig på TV 2. Foto: Utenriksdepartementet.
Det er underholdende å se utenriksminister Jonas Gahr Støre lyve på fjernsyn, men er vi tjent med å tette alle bak-kanaler?

Lekkasjene fra amerikanske ambassader verden over har gitt oss alt fra ren underholdning til seriøse problemer med fredsprosessen i Midt-Østen.

På den kuriøse siden har vi de sladderbrevlignende meldingene amerikanske ambassadører har sendt hjem. Som å karakterisere Senterpartiet som en samling forfyllede bønder fra Midt-Norge og Jonas Gahr Støre som oppblåst og selvbevisst.

Slike meldinger er verken viktige eller veldig skadelige. De trenger ikke engang å være sanne. Lekkasjene er først og fremst underholdende, og for å låne et ord fra faren til Aftenpostens politiske redaktør: - Det er lett å lyve når du er langt hjemmefra!

Alvorligere er de stadige avsløringene av forhandlinger som er ment å være hemmelige, som palestinernes vilje til å gi opp store deler av Øst-Jerusalem i bytte for en varig fredsavtale med Israel.

Det er lett å lyve når du er langt hjemmefra!

Diplomati handler om å snakke sammen til tross for store motsetninger. Forhandlinger i dype konflikter gir sjeldent løsninger hvis ikke forhandlerne finner et klima som gjør at begge parter gir innrømmelser de på forhånd ikke hadde tenkt å gi. I slike situasjoner er alle tjent med at både kanalene og forhandlingsposisjonene er hemmelige.

For utenriksminister Jonas Gahr Støre er det mest pinlige at han han blir personlig avslørt som en som trikser med sannheten. Det går på moral og integritet, men er neppe verre enn halvsannhetene som mange politikere (og næringslivsledere) etterhvert har blitt flinke til å gi til media.

Det funker som regel, men ser stygt ut i dagslys.

Noe annet er spørsmålet om Jonas Gahr Støre bør og kan ha telefonkontakt med Hamas.

Etter mitt syn er svaret ja. En fredsløsning i Midt-Østen er ikke mulig uten at alle parter er involvert. At man har uformell kontakt «under radaren» kan neppe sjokkere andre enn de mest idealistiske.

Eller er det noen som mener at ikke Israel eller USA snakker med hvem som helst hvis det tjener deres nasjonale interesser?

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg