RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Når problemene tårner seg opp

Når politikerne ikke vet hva godt de skal gjøre, bygger de tårn. Her er tre stykker til 100 millioner kroner.

BYGGER TÅRN: Mens bydelen sliter med problemer med uro og sosiale problemer, så bygger man et tårn til 24 millioner kroner på Stovner.
BYGGER TÅRN: Mens bydelen sliter med problemer med uro og sosiale problemer, så bygger man et tårn til 24 millioner kroner på Stovner. Foto: Bymiljøetaten Oslo

Vi hører stadig om problemer på Oslo øst. Natteravner blir steinet, rektorer slår alarm om vold på skolene, og det er store sosiale problemer knyttet til innvandring og integrering.

Så hva er løsningen?

Svar: Et utkikkstårn til 24 millioner kroner på Stovner.

Men Oslo-politikerne er ikke alene om å mene at tårn er roten til alt godt. Bare spør Hamar-politikerne, som vartet opp med verdens dyreste stupetårn til 28 milioner kroner.

Eller hva med et tårn hvor turistene kan se rett ned på E6?

En god idé, tenkte de i Østfold - og klinket til med en rasteplass til nesten 50 millioner kroner - inkludert et utkikkstårn på 30 meter.

- Rasteplassen får jeg helt frysninger av. Det ble helt galt. Hva de har gjort her, er ubegripelig, sa administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen, tårnet ble diskutert som kandidat til Sløserprisen.

Felles for alle disse prosjektene er at det er bruk av offentlige penger, og at de tas fra budsjetter som eksempelvis kunne gått til bedre skoler, fritidstilbud for barn og unge eller eldreomsorg.

På den annen side må vi også kunne ta oss råd til å bygge monumenter og installasjoner som løfter hverdagen for folk som bor eller ferdes i områdene.

Hamar kommune tok størsteparten av regningen for stupetårnet, rasteplassen på E6 ble delt mellom Vegvesenet, Sarpsborg, Fredrikstad og Østfold fylkeskommune.

Og det ferske tårnet på Oslo øst er en del av den såkalte Groruddalsatsingen - som er Oslo kommune og statens innsats «for å skape varige forbedringer av utvalgte tjenester og nærmiljøer i Groruddalen».

Det mest interessante med slike saker er at de belyser offentlig ressursbruk, og står i skarp kontrast til den evige klagesangen om at politikerne har for lite penger å rutte med.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at de offentlige utgiftene har økt med 4,2 prosent siste år - og i 2018 vil de totale løpende utgiftene ligge på rundt 1.600 milliarder kroner.

Da har man råd til noen tårn her og der.

Hva mener du? Er det lurt å bygge et tårn til 24 millioner kroner på Stovner med de problemene Oslo øst er oppe i nå?