*Nettavisen* Nyheter.

Navarsete lite troverdig

Kommunalminister Liv Signe Navarsete er lite troverdig i sine forklaringer, men ber likevel om å bli tilgitt.

Nyere norskpolitisk historie er full av eksempler på at relativt små feilgrep kan koste en politisk karriere.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete er farlig nær grensen med sin håndtering av armbåndet i hvitt gull til 26.500 kroner som hun fikk fra Kjell Inge Røkke - samtidig som hun som samferdelsminister bevilget hundrevis av millioner kroner til rederiet som kjøpte ferjene av Røkkes Aker Yards.

Les også: Fikk gullarmbånd - bevilget millioner

Les også: - Jeg håper jeg kan få tilgivelse

Det store spørsmålet er om statsminister Jens Stoltenberg stoler på Navarsetes forklaring om at hun glemte å opplyse om gaven som en ren glipp. Forklaringen er ikke spesielt troverdig når Navarsete samtidig opplyser at hun gikk til gullsmeden for å få armbåndet taksert, og at hun husket å føre det opp i selvangivelsen.

VG skriver at Stoltenberg 10. februar i år ba alle statsrådene om å legge sine økonomiske forhold på bordet. Navarsete fortalte intet om gaven fra Aker Yards og Kjell Inge Røkke. Hun har også unnlatt å rapportere om gaven i departementet og i Stortingets register.

Navarsete nekter å legge frem dokumentasjon på at gaven er ført opp i selvangivelsen, noe både Nettavisen og VG har bedt om.

Det var nettopp uvilje mot å legge kortene på bordet som i sin tid felte Manuela Ramin-Osmundsen, ikke selve handlingene hennes.

Erfaringen fra tilsvarende saker er at man kan slippe unna med mye, men ikke fortielser eller usannheter.

Problemet for Jens Stoltenberg er at Liv Signe Navarsete er partileder i et av de tre rødgrønne partiene - og dermed ikke lett å ofre.

- Da jeg fikk gaven, var jeg ikke kjent med verdien. Men jeg var opptatt av ligningen, og på det tidspunktet jeg fikk taksert det og fikk vite prisen, burde jeg ha reagert, sier Navarsete i NRKs politiske kvarter.

En fersk meningsmåling i VG viser at nær halvparten av befolkningen har mindre tillit til Navarsete etter gullsmykke-saken.

Navarsete vil ikke si noe om hvilke konsekvenser dette bør få for hennes videre politiske karrriere:

- Det kan jeg heller ikke si. Dette handler om tillit, noe som tar lang tid å bygge opp og kan rives ned raskt. Jeg vet ikke hva slags konsekvenser dette får. Men jeg håper det er anledning til å si unnskyldning og få tilgivelse for det, sa hun til NRK.

- Jeg kan love det norske folk at jeg ikke kommer til å motta noen store gaver i fremtiden.

Gavesaken har åpenbart vært en vekker for statsrådene i Jens Stoltenbergs regjering, men de våknet lovlig sent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag