*Nettavisen* Nyheter.

Navarsete ser rødt

Ett er sikkert; dette bildet er ikke tatt på Nordfjordeid. Foto: Scanpix/SMK.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete mistet fatningen og skjelte ut en motstander. Flott. Vi trenger politikere av kjøtt og blod.

Hvis man leser partiprogrammer, er det nesten umulig å finne formuleringer man kan være uenige i. Partiene - og politikeren - profilerer seg som samlende og for alle.

Den saken har hun trolig tapt. Og så får hun kjeft etterpå av sine egne. Er det rart hun blir forbannet?

Det er et system av halvsannheter og «spinn», altså forsøk på å få saken til å handle om noe annet, og på å avlede oppmerksomheten til velgerne fra ubehagelige sannheter.

Valgprofessor Frank Aarebrot tror tv-bildene vil forfølge Navarsete i månedsvis: - Du skal ikke «lose your cool», sier han.

Aarebrot vet hva han snakker om. Sannsynligvis er lønnsomt for politikerne å være behersket og fattet. Men samtidig kan mangel på temperatur være dårlig for politikken. Når skillelinjene blir så utydelige som forskjellen på Coca-Cola og Pepsi Cola, så forsvinner engasjementet blant velgerne.

Derfor er det deilig å se en politiker vise følelser. Hardt presset av lokale sykehusaksjonister på Nordfjordeid glapp det for Liv Signe Navarsete.

Her mister Navarsete fatningen: Du vet ikke hva du snakker om

Taktikken med å få de rødgrønne topp-politikerne til lokale folkemøter i sykehusstriden virker. Først var det helseminister Anne Grete Strøm Erichsen som møtte et fakkeltog i Molde, og nå måtte altså Navarsete finne seg i å bli stilt opp mot veggen.

Mediamessig fungerer det bra: Seerne får lett inntrykk av at «alle» mener det samme som de lokale aksjonistene. De som tjener på bedre opprustede og større sykehus er vanskelig å samle i fakkeltog. Sånn sett er det politiske aksjonisme av beste sort.

Det må Navarsete finne seg i. Hun kan ikke vri seg unna at Senterpartiet fortsatt sitter i regjeringen som har valgt å bygge ned sykehuset på Nordfjordeid. Sånn sett blir hun som Peer Gynt - nemlig «å protestere for all verden, men følge villig med på ferden».

Derimot trenger ikke Liv Signe Navarsete å finne seg i at noen trekker hennes motiver i tvil, eller kritikk av henne personlig. Hun er en folkevalgt politiker som arbeider hardt for sine meninger, og videoinnslaget etterlater liten tvil om at hun har sloss så fillene fyker for lokalsykehusene.

Den saken har hun trolig tapt. Og så får hun kjeft etterpå av sine egne.

Er det rart hun blir forbannet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag