RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Nedlatende og infam, men ikke rasistisk

Vi må tåle at en offentlig rolle blir diskutert uten å skrike rasisme.

SKAPTE DISKUSJON: Bloggeren Karine Haaland har skapt store bølger.
SKAPTE DISKUSJON: Bloggeren Karine Haaland har skapt store bølger.

Bloggeren Karine Haaland har provosert mange med sin kommentar om Årets stemme, kåret av Natt & Dag, Sumaya Jirde Ali (19).

Her kan du lese mer om kåringen: Årets stemme

Twitter og Facebook har kokt, og det blir stilt spørsmål om hvordan Nettavisen som medium - og jeg som redaktør - kan slippe Karine Haaland til orde.

For å svare kort: Jeg mener at de skarpeste kritikerne bevisst eller ubevisst misforstår hvem Karine Haaland kritiserer.

Det er nemlig ikke Sumaya Ali, men det Haaland karakteriserer som en liten aktivist-elite på venstresiden - de som applauderer når 19-åringen roper "Fuck Listhaug", men som aldri ville nedlatt seg til å si noe lignende selv.

SKARP KRITIKER: Sumaya Ali (19) er en politisk motstander av Fremskrittspartiets statsråd Sylvi Listhaug, Nylig braket de sammen på NRK.

Karine Haaland kjenner seg selv igjen i samme situasjon da hun var ung kvinne - og advarer Sumaya Ali mot å bli brukt av klakører som selv ikke vil stå frem med meningene.

Det er mye å si om bloggen. Den er skarp og infam og nedlatende. Haaland mener at 19-åringen er utpekt som et perfekt offer som kvinne, muslim og med en annen hudfarge enn nordmenn flest.

Nettavisen er tilhenger av ytringsfrihet. En offentlig debattant som Sumaya Ali må tåle at rollen hennes diskuteres i offentligheten. Men det betyr ikke at Nettavisen eller jeg (som redaktør) er enig med alle bloggerne våre - eller for den saks skyld med kritikerne, som også kommer til orde.

Hvordan leser du bloggen? Oppfatter du den som rasistisk? Les selv.

Personlig er jeg imponert over Sumaya Jirde Ali, tar henne på alvor, og vil diskutere det hun faktisk har sagt offentlig - ikke motivene til eventuelle tilhengere.

Det er lett å forstå at bloggen til Karine Haaland diskuteres og kritiseres av meningsmotstanderne. Når man hevder at en 19-årig kvinne ikke er selvstendig og står for egne valg, så må man tåle motbør.

Men på ett punkt synes jeg kritikken er lettvint og overflatisk - og det er de som skriker "renspikka rasisme". Haaland er kritisk til rollen til Sumaya Jirde Ali - men ikke hennes hudfarge.

Slik jeg leser bloggen er skyteskiven uansett ikke 19-åringen, men hennes støttespillere på venstresiden - uansett hudfarge. Det er også dem som har skreket høyest, så bloggeren tenker nok at hun har truffet et ømt punkt.

Min dom: Nedlatende, ja - rasistisk, nei.

Hva mener du? Er du enig med Karine Haaland, eller mener du at Nettavisen burde sensurert bloggen?