Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn blir skyteskiver

Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg må håndtere den kaotiske situasjonen i Algerie. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.

Gisseldramaet i Algerie varsler en fremtid hvor norske selskaper og ansatte blir ofre for brutale internasjonale kjeltringer.

Foreløpig vet vi for lite om av som skjedde under gisselaksjonen i In Amenas, og hva som gikk galt under forsøket på å frigjøre gislene.

Vi vet at en av de ni gjenværende nordmennene har kommet til rette, men Statoil opplyser ikke noe om sjebnen til de åtte andre.

Derfor er det også for tidlig å konstatere at sikkerheten ved anlegget var for dårlig.

Statoil opererte sammen med det algeriske statsoljeselskapet og anlegget lå rett ved en militærleir.

Samtidig er Algerie og det tidligere franske nord-afrika ett av verdens mest urolige områder, og regimene er såvidt ustabile at man ikke uten videre kan stole på at landets militære kan garantere for nordmenns sikkerhet.

Uttalelsene fra utenriksminister Espen Barth Eide og hans kolleger i Storbritannia og USA tyder også på at Algerie opptrådte egenrådig i gisselaksjonen som åpenbart har kostet mange menneskeliv.

Til nå har norske selskaper vært forskånet fra direkte terrorangrep, men vi har mange eksempler på den økonomisk-politiske risikoen norske statsselskaper tar i ustabile regimer.

Telenor har dyrekjøpt erfaring i politisk risiko gjennom sine milliardinvesteringer i India og tidligere sovjetrepublikker.

Og i land som Venezuela og Argentina har utenlandske investorer erfart at regimet selv kan nasjonalisere (les stjele) virksomheter.

Selv om vi foreløpig ikke vet at Statoil og Statoils ansatte var et primærmål, så opererer det norske statsoljeselskapet under høy risiko i et land som Algerie.

Jo rikere den norske staten fremstår i utlandet, desto mer utsatt blir de ansatte for terroranslag, kidnapping og annen økonomisk kriminalitet.

Det er en bakside av medaljen av å satse i utlandet under norsk flagg, med den norske staten som eier.

Skipsfarten har hittil vært mest utsatt for kidnapping og organisert økonomisk kriminalitet, og der har også debatten kommet lengst om bevæpning for å beskytte seg mot pirater.

Norge er i egne øyne en fredselskende nasjon, men i andres øyne et land som deltar i militære operasjoner i betente konflikter i Afghanistan og Irak.

Vår høye politiske profil, kombinert med vår enorme velstand, gjør oss til et utsatt mål for voldelige økonomisk kriminelle.

Gisseldramaet i Algerie bør uansett føre til en gjennomgåelse av om de norske statsselskapene tar denne trusselen alvorlig nok.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft