*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn flest vil til byene - det er der verdiskapingen skjer

BY MOT LAND: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vokser i oppslutning, selv om nordmenn flest bor i byer. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Senterpartiets kjernefylker har lav verdiskaping - og mange på trygd.

04.12.18 09:52

Senterpartiets vekst på gallupene de siste årene har skjedd på tross av hvor folk bor - og hvor verdistigningen er.

Ny tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 8 av 10 nordmenn bor i tettsteder, og Oslo tettsted har nå passert en million innbyggere.

Unntaket er Senterparti-lederens eget hjemfylke Hedmark, der bare 58 prosent bor i et tettsted.

– Hvis denne trenden fortsetter, vil hele landets befolkning teoretisk sett bo i tettsteder før 2080. Dette vil selvfølgelig aldri skje, da det alltid kommer til å være noen som av ulike grunner vil eller «må» bo på steder der det er langt mellom naboene, sier seniorrådgiver Even Høydahl i SSB.

Det er i så fall ingen tragedie at folk flytter til byen. Moderne byer med god infrastruktur og utslippfri kollektivtransport er miljøvennlige. Og befolkningsstrømmene viser at det er hit folk vil flytte:

►Andelen som bor på steder med mer enn 10.000 innbyggere har økt fra 52 til 58 prosent siden år 2002.

►I samme periode har andelen som bor i byer over 100.000 innbyggere økt fra 29 til 36 prosent.

Dette er gode nyheter for norsk økonomisk verdiskaping. Sp-lederens hjemfylke ligger ned mot bunnen i verdiskapning per innbygger. Mens bruttoprodukt per innbygger i Oslo er 820.000 kroner, ligger en hedmarking på 365.000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

VERDISKAPING: Fylkene med store byer har vesentlig større verdiskaping enn bygdefylkene. Foto: Statistisk sentralbyrå

Statistikken viser at det er voldsomme overføringer fra by til bygd.

For mens Oslo-folk har høyest verdiskaping, er det man sitter igjen med i såkalt disponibel inntekt i husholdningene mye likere mellom by og bygd.

I en analyse skriver SSB «at det skjer en omfordeling gjennom velferdsstaten».

Med andre ord: Folk i byene skaper store økonomiske verdier og betaler høyere skatter til staten. Pengene fordeles så ut igjen gjennom overføringer, trygder og eksempelvis landbruksstøtte til distriktene.

Mens Oslo og Akershus er på topp i lønn per innbygger, så topper fylkene Hedmark og Oppland listen for trygd per innbygger.

Klikk på bildet for å forstørre.

BYGD PÅ TRYGD: Fylkene med stor andel av befolkningen på landet, har også en høy andel alderspensjonister.

Statistikken bekrefter altså igjen at store deler av den norske landsbygden foreldes, og at mange velger å flytte til tettsteder og større byer.

Når verdistigningen samtidig er høyere i byene, så betyr det økt velstand og tilfang av nye og interessante arbeidsplasser.

Dette er økonomiske tyngdelover det er bortimot umulig å snu, og både økonomisk og miljømessig er det et godt spørsmål om det også er ønskelig å snu trenden.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har nok vekst på gallupene, men det er all grunn til å tro at alderen på velgerne vil gå opp - år for år.

Hva mener du? Er det bra at folk flytter fra bygd til by, eller bør vi snu trenden?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.