*Nettavisen* Nyheter.

Norges Bank ser mørkt på verden

Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket ved å sette ned renten med 0,25 prosentpoeng. Foto: Scanpix.

Når Norges Bank velger å gi norsk økonomi en ny heroinsprøyte i form av lavere rente, så er det dårlig nytt.

Boligprisene stiger, vi har nesten ikke arbeidsledighet og staten sildrer oljemilliarder over landet.

I denne situasjonen er ikke et nytt rentekutt det mest åpenbare.

Spørsmålet er om vi - igjen - gasser i nedoverbakken.

Bortsett fra tre måneder høsten 2009 er en styringsrente på 1,5 prosent det laveste vi har sett de siste ti årene.

Her kan du se historien: Endringer i styringsrenten

Den store vinneren er norsk eksportindustri. Rentekutt svekker den norske kronekursen. Det gir eksportbedriftene bedre betalt i norske kroner for varer de selger i utlandet. Det er også herfra kravet om rentekutt har vært sterkest.

Norges Banks rentebane tilsier stabil rente i to år, så en gradvis stigning. Kilde: Norges Bank.

Sentralbanksjef Øystein Olsen vektlegger akkurat dette: - Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Dagens rentekutt tok de fleste analytikerne på sengen.

Men sjeføkonom Jan Andreassen i Terra gikk mot strømmen, og fikk rett. Han spår lave renter i mange år fremover i Europa, ifølge intervju i Finansavisen.

Heller ikke sentralbanksjefen er noen rentehauk: - Slik det ser ut nå, kan renten bli liggende lavt lenger enn tidligere anslått, sier han.

Hovedstyret, som formelt tok beslutningen, mener at analysene nå «tilsier en betydelig nedjustering av renteprognosen sammenliknet med anslagene fra oktober i fjor».

Selv om spåmennene bommet, så tok ikke Norges Bank finansmarkedene på sengen. I rentemarkedet var muligheten for rentekutt priset delvis inn. Etter rentemøtet svekket kronen seg noe, men ikke dramatisk.

Kuttet var overraskende, men ikke noe sjokk.

Ser vi utenfor Norge er det ikke sterk vekst som dominerer. Kina har nettopp lagt bak seg den dårligste måneden på handelsbalansen siden 1985, i EU-områder sjangler man videre, og det er ikke full tenning på alle sylindre i USA heller.

- Til tross for en bedring har innhentingen i den amerikanske økonomien vært frustrerende langsom, uttalte sentralbanksjef Ben Bernanke i en tale onsdag.

På forhånd spådde renteanalytiker Kyrre Aamdal i DnB uendret rente. Der så man lysning i verdensbildet. Europa stabiliseres, USAs vekst øker, og det er presstendenser i norsk økonomi.

Problemet for både Norges Bank og DNB er at man styrer ved å kikke i bakspeilet. Historien er full av eksempler på at Norges Bank har bremset i nedgangstider og gasset i oppgangstider.

Dette rentekuttet blir neppe ødeleggende for norsk økonomi. Det er en verden av ledig arbeidskraft rett utenfor våre grenser, og rentekutt vil dempe forventningene til lønnsoppgjøret. Hvis da bankene følger opp ved å sette ned rentene på boliglån. Det er slett ikke sikkert. Foreløpig har de vært mer interesserte i å øke rentemarginen og bygge opp egenkapital enn å gi kundene lavere rente.

For lånekundene er det derfor for tidlig å hente frem champagnen. Rentekutt er ikke noe styrketegn. Det er snarere et bevis på at også norsk økonomi, og spesielt eksportindustrien, trenger doping.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.