NRK felt av egen gjerrighet

NRK fikk ikke OL fordi kringkastingen ikke ville bruke en prosent av budsjettet til rettighetene. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.

Hvorfor skal vi alle spleise på curling på fjernsyn, når de interesserte kan betale regningen selv?

Nyheten om at TV 2 har kjøpt OL for 2014 og 2016 for rundt 100 millioner kroner, har fått sportsentusiaster til å se rødt. Frykten er at TV 2 kun vil sende noen av øvelsene på gratis fjernsyn, og kreve betaling for de særeste øvelsene.

Hva er så galt med det?

På Marienlyst slo beskjeden om at NRK mister OL ned som en bombe. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas snakket om en «tung dag på jobb».

Vi spleiser på fellesoppgaver, men lar det være opp til hver enkelt hvor mye penger de vil bruke på sine særinteresser

Ifølge ulike pressekilder betaler TV 2 rundt 50 millioner kroner for hver av de to olympiske lekene. I NRK-sammenheng er det et fillebeløp. I hvert av årene ville disse rettighetene betydd under en prosent av NRKs budsjett på rundt fem milliarder kroner.

En prosent!

NRK mistet OL-rettighetene fordi ledelsen med Bjerkaas i spissen ikke bød nok og fordi de ville bruke de 5.000 årlige millionene til noe annet enn å sette av 50 millioner til OL-rettigheter.

(Nå skal det nevnes at OL koster mer enn rettighetene, men på den annen side fyller det også store deler av sendeskjemaet de ukene arrangementet pågår).

Kulturminister Anniken Huitfeldt uttalte etterpå at i dette tilfellet virket markedet, og at hun «ikke ser noen grunn til reguleringer når markedet virker».

Det er meget klokt sagt.

Så tilbake til utgangspunktet. Nå har TV 2 kjøpte rettighetene, og mediehuset vil fordele øvelsene mellom gratis allmennfjernsyn og sine betalkanaler på nett og på tv. Trolig vil sendinger med høy nasjonal interesse og høye seertall gå på TV 2, mens litt særere øvelser går på betalkanaler.

Det er en fornuftig fordeling også sett med økonomiske øyne. Vi spleiser på fellesoppgaver, men lar det være opp til hver enkelt hvor mye penger de vil bruke på sine særinteresser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.