RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Nytt pinlig Økokrim-tap mot svensk milliardær

Økokrim blir nådeløst avkledd i en fersk frifinnelse av en svensk milliardær.

BLANKT FRIFUNNET: Økokrim har gått på et nytt prestisjenederlag etter frifinnelsen av den svenske milliardæren Ola Rollén.
BLANKT FRIFUNNET: Økokrim har gått på et nytt prestisjenederlag etter frifinnelsen av den svenske milliardæren Ola Rollén. Foto: Hexagon

Denne uken ble den svenske milliardæren og toppsjefen i Hexagon, Ola Rollén (52), blankt frifunnet for innsidehandel ved Oslo tingrett.

Det er et foreløpig punktum for en dramatisk sak, som startet med at den kjente svenske næringslivslederen ble pågrepet av svensk politi i oktober 2016, og øyeblikkelig varetektsfengslet med brev og besøksforbud i Norge.

Pågripelsen utløste et markant kursfall i det svenske milliardkonsernet Hexagon AB, der Ola Rollén er toppsjef. Fengslingen av det som mange kaller «Sveriges Kjell Inge Røkke» slo ned som en bombe i det svenske finansmiljøet, men siden har aksjekursen i IT-selskapet økt kraftig igjen og nådde all time high da Ola Rollén ble frifunnet.

Dommen er ennå ikke rettskraftig.

- Påtalemyndigheten må nå gå nøye gjennom dommen og vurdere om vi skal anke den, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim.

VURDERER ANKE: Førstestatsadvokat Marianne Bender vil vurdere å anke frifinnelsen.

Bakgrunnen var sterk kursoppgang i Next Biometrics Group ASA da selskapet solgte en stor aksjepost til et av Ola Rolléns selskaper. I forkant av transaksjonen og kursoppgangen hadde Rollén kjøpt aksjer.

Økokrim mener at det var innsidehandel, mens Oslo tingrett slår fast at man ikke blir innsider av sine egne investeringsplaner.

Eller som det heter i dommen: «Selv om Rollén skulle forstått at en Greenbridge-investering i Next ville gi en slik bjellesaueffekt, så utgjorde ikke dette innsideinformasjon for Greenbridge. Også godt ansette investorer må kunne handle på tross av kunnskap om egne investeringsplaner».

«En sterkt villedende faktor»
Den enstemmige frifinnelsen er i realiteten knusende dom over Økokrims forståelse:  «Den kraftige kursutviklingen som normalt signaliserer alvoret i en innsidesak, ble derfor i vår sak en sterkt villedende faktor som har preget myndighetenes behandling av saken».

Nok en gang går altså Økokrim på et prestisjenederlag, og også denne gangen virker det som Økokrim satt seg fast i en teori og ikke var kritiske nok til sin egen virkelighetsoppfatning. Retten skriver rett ut at Økokrim stilte ledende spørsmål i avhør for å få frem sin versjon.

Saken begynte med et varsel fra Oslo børs til Finanstilsynet om påfallende kursoppgang før det ble kjent at Ola Rolléns selskap Greenbridge Partners Ltd. gikk inn i Next.

Finanstilsynet anmeldte Rollén for innsidehandel, men retten mener at tilsynet misforstod situasjonen og ikke fikk med seg at det var Ola Rollén selv som skapte kursoppgangen i forkant av sine andre kjøp.

Eller som det heter: «Egne kurssensitive investeringsplaner er ikke innsideinformasjon for investoren selv, selv om disse planene er innsideinformasjon for alle andre».

Akkurat det virker logisk. Hvis Kjell Inge Røkke eller Øystein Stray Spetalen planlegger å kjøpe DNB-aksjer i neste uke, så blir de ikke innsidere av den grunn.

Ola Rollén har tjent mye penger på å investere i såkalt biometri, nærmere bestemt i Fingerprint Cards, som driver med fingeravtrykkgjenkjenning. 

At han valgte å investere titalls millioner av kroner i Next i oktober 2015, fikk aksjekursen til å gå oppover. Men det virker åpenbart at Ola Rollén ikke blir innsider fordi om han planlegger å kjøpe aksjer.

Økokrim mente at Ola Rolléns deltakelse i forhandlingene ga ham innsidekunnskap, og la ned en påstand om ett og et halvt års fengsel og inndragning av 25,6 millioner kroner. 

Den enstemmige dommen er blank frifinnelse og et nytt pinlig prestisjenederlag for Økokrim.

Hva mener du? Har du tillit til kompetansen i Økokrim, eller mener du at det begynner å bli mange nederlag?