*Nettavisen* Nyheter.

Ødelegges uten lov og dom

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Den profilerte politimannen Eirik Jensen er fengslet, uten at noen får vite hvorfor. Foto: Knut Falch, NTB scanpix.Politileder Eirik Jensen ble pågrepet i en garasje, og fengslet bak lukkede dører - uten mulighet til å forsvare seg.

Hovedprinsippet om åpne rettssaker er ikke for å hjelpe pressen, slik mange tror, men en viktig demokratisk kontroll med lov og rett - for å sikre borgerne mot vilkårlige overgrep fra politi og påtalemyndighet.

Derfor er det svært problematisk at politilederen Erik Jensen nå er varetektsfengslet i full isolasjon, uten at verken han eller offentligheten får vite hvorfor.

En profilert politileder kan ikke varetektsfengsles uten offentlighet. Det handler om tilliten til politiet og har åpenbart allmenn interesse.

Derfor har også alle viktige medier navngitt politimannen.

Men bakgrunnen for varetektsfengslingen er holdt skjult.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Det eneste som er offentlig er slutningen, premissene er hemmelige.

Problemet er at uansett hvordan denne saken ender, så vil karrieren til lederen for det såkalte gjengprosjektet ha fått et banesår.

Og det har altså skjedd uten at noen har vurdert om bevisene mot ham, holder til en straffedom.

Jensen er siktet for korrupsjon.

Men retten har bare vurdert om Spesialenheten for politisaker har grunn til mistanke - og om politimannen må varetektsfengsles av hensyn til etterforskningen.

Politmannen er ennå ikke avhørt, og har ikke fått gi sin versjon: - Han savner å bli konfrontert med konkrete beskyldninger og det er svært belastende. Han har ikke fått noe varsel om videre avhør, sier advokat Jens-Ove Hagen, som forsvarer den erfarne politilederen.

Les også saken: - Han ønsker å bli konfrontert med beskyldningene

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker bekrefter at han er siktet for grov korrupsjon, og at saken er omfattende: - Vi etterforsker for å bekrefte eller avkrefte mistanken som er rettet mot ham, sier Øyen.

Formelt har spesialenheten opptrådt korrekt. Har de mistanke om kriminelle forhold mot en av politiets egne folk, har de ikke annet valg enn å varetektsfengsle og etterforske saken.

Men Jensen-saken illustrerer en svært betenkelig praksis i Norge, der vi har mange eksempler på at uskyldige mennesker er holdt lang tid i varetekt.

Les også saken: 68 uskyldig varetektsfengslet siden 2010

Dette er personer er som løslatt etter å ha blitt frifunnet, og det har hendt at folk har sittet uskyldig i fengsel i over ett år.

Amnesty Internasjonal har i en årrekke kritisert norsk varetekt: - I strid med internasjonal rett

En viktig reform vil være å innføre en maksimaltid for å holde folk i varetekt, slik at ikke adgangen til stadige forlengelser kan bli en sovepute for fremdriften i politiets etterforskning.

Det bør åpenbart være en balanse mellom politiets og samfunnets behov for å avsløre kriminalitet - og den enkeltes vern mot å fengsles uten dom.

Les også bloggen: Åtte års skattemobbing

Inntil flere kort kommer på bordet vil det komme mange spekulasjoner om bakgrunnen for fengslingen av Eirik Jensen.

Som leder for gjengprosjektet har han hatt omfattende kontakt med organiserte kriminelle i Oslos underverden.

Han har også vært kontroversiell innad i politiet.

Teoretisk kan mange kriminelle ha en interesse av å hevne seg på Eirik Jensen, og det er krevende å manøvrere blant økonomiske kriminelle og narkotikasmuglere med store kontantbeløp.

Som eks-spaner Johnny Brenna sier det: - Hvert sekund i døgnet må du har ryggen fri

- Jo dypere og tettere du kommer disse miljøene, og jo mer du river opp i dem, desto flere beskyldninger får du mot deg, sier Brenna.

- Jeg kan ikke tenke meg noe yrke som er mer krevende enn å være politispaner. Hvert sekund i døgnet må du tenke på at du skal ha ryggen fri. Du har tre fiender: De kriminelle, ditt eget system og rettssystemet. Derfor er notoritet ekstremt viktig. Alt du gjør skal kunne ettergås i ettertid i form av skriftlig dokumentasjon. Alle skritt du gjør må dokumenteres, sier Brenna.

Spesialenheten sier at de ikke vil komme med ny informasjon «på flere uker», og de har rettens medhold i holde Eirik Jensen i varetekt frem til 25. mars.

Ut fra et rettsvernprinsipp er det helt uholdbart.

Derfor er det viktig at pressen gjør jobben sin i denne saken, og holder muligheten åpen for at den erfarne politimannen har gått i en felle noen har satt opp for ham.

I så fall er offentlighet hans beste beskyttelse mot et justismord.

Enhver er uskyldig inntil de er dømt i en åpen rettssak og har fått mulighet til å forsvare seg.

#Politi #Gjengprosjektet #Varetekt #Amnesty #Korrupsjon #EirikLarsen #Nettpåsak #Stavrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.