*Nettavisen* Nyheter.

Oljeboringens Ole Brumm

Regjeringen vil utrede konsekvenser av oljeleting utenfor Lofoten, men det må ikke hete konsekvensutredning. Foto: SV.

Regjeringen sier nei til konsekvensutredning, men vil utrede konsekvensene. Slik blir det når de rødgrønne trenger et kompromiss om oljeboring utenfor Lofoten.

Som politisk håndtverk er det bare å gratulere statsminister Jens Stoltenberg.

Striden om å forberede oljeboring utenfor Lofoten går tvers igjennom de rødgrønne regjeringspartiene og lokalt i Vesterålen og Lofoten.

Jeg tror Hauge og miljøvernerne jubler for tidlig, og at SV-leder Kristian Halvorsen jubler mer av lettelse enn over en endelig seier.

Både tilhengere og motstandere vet at ja til konsekvensutredning i praksis er det samme som ja til oljeboring og mulig oljeutvinning.

SV-leder Kristin Halvorsen kan juble av lettelse, men ikke triumfere over seier. Foto: SV.

Med det som utgangspunkt er det godt gjort av regjeringen å bli enig om et kompromiss, der man skyver avgjørelsen til neste stortingsperiode, samtidig som man ikke taper mye tid.

Derfor får vi en form for konsekvensutredning, men kaller det noe annet. Og motstanderne mot oljeutvinning jubler: - Dette er en fantastisk seier! Vi klarer fortsatt å stoppe oljebransjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Jeg tror Hauge og miljøvernerne jubler for tidlig, og at SV-leder Kristian Halvorsen jubler mer av lettelse enn over en endelig seier.

Riktignok skal det ikke gjennomføres en konsekvensutredning etter Petroleumsloven nå, men regjeringen skal gjennomføre en såkalt kunnskapsinnhenting der både Miljøverndepartementet, Fiskeridepartementet og Næringsdepartementet skal bistå Oljedepartementet.

Oljeindustriens Landsforening tror ikke dette er spikeren i kista for en utredning: - Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet men at det i praksis åpnes for en konsekvensutrednng. I så fall blird et jo bare ord, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Bremer Nebben til NRK.

SV bør nok ta vare på valgkampmaterialet. Det blir temmelig sikkert aktuelt igjen. Foto: SV.

Det samme mener Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen: - SVs seier vil være høyst midlertidig med en Frp/Høyre-regjering i 2013, sier han til NTB.

Oljeboring utenfor Lofoten er en bumerang for de rødgrønne. Foreløpig er de enige om å kaste den langt bort, men bumeranger har en lei tendens til å komme tilbake.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag