RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Orklas ukultur sitter i styret

 

Orklas hovedeier Stein Erik Hagen sparket konsernsjef Bjørn M. Wiggen (bak) etter at saken først ble lekket til media. Foto: Orkla.

En av landets største og viktigste arbeidsgivere styres etter innfallsmetoden - og det er i styret ukulturen sitter.

Etter 30 år i Orkla sparkes konsernsjef Bjørn M. Wiggen ut på dagen. Han fikk kun 19 måneder på seg for å snu et gigantkonsern som omsetter for rundt 60 milliarder kroner i året og har titusenvis av ansatte.

Bedriftskulturen er effektivt knekt i striden mellom de største eierne og administrasjonen

- Konsernsjefskiftet innebærer ingen endring i Orklas strategi. Selskapet skal styrke sin posisjon som Nordens ledende merkevareselskap. Samtidig skal virksomheter utenfor selskapets kjerne avhendes, sier styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen.

Sånn kan det også sies.

En annen måte å si det på er at noen måtte ofres for at styrets manglende handlekraft ikke skulle bli for åpenbar.

I flere år har strategien vært å selge unna alt annet og kjøpe seg opp i merkevarer. Det har gått for sent, og derfor fikk Bjørn Wiggen  foten bak. Fortsatt er Borregaard, Sapa og REC på salgslisten - og man har ikke funnet interessante kjøpskandidater.

Men helt uten handlekraft kan ikke Wiggen ha vært. Han kom inn i september 2010, presentere en helt ny strategi for styret i september i 2011, og i Wiggens periode solgte Orkla ut Elkem for 12,5 milliarder kroner og reduserte andre investeringer med 6,6 milliarder.

- Styret ønsker å være tettere på denne prosessen. Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform mellom styret og Bjørn M. Wiggen. Jeg er derfor glad for at nestleder i styret, Åge Korsvold, har sagt ja til å bli konstituert som konsernsjef, sier styreleder Stein Erik Hagen.

Tradisjonen tro ble nyheten lekket ut i media før den var offentlig kjent - og før konsernsjefen hadde fått beskjed.

- Det var meget spesielt. Det må jeg si, sier Wiggen til Dagens Næringsliv.

Samtidig som konsernsjefen fikk sparken, valgte Orkla å offentliggjøre regnskapstallene for første kvartal. Det viser et konsern i stagnasjon. Omsetningen fral fra 15,0 til 14,8 milliarder kroner - og resultatet før skatt sank fra 1.960 til 1.550 millioner kroner.

Fortsatt sterkt lønnsomt altså, men ingen vekstmaskin: Her er resultatmeldingen.

Under den legendariske konsernsjefen Jens P. Heyerdahl slo Orkla børsen i en 30-års periode, og utviklet seg til et konglomerat av merkevarer, industri, investeringer og aksjemegling.

Så fulgte en opprivende strid mellom Heyerdahl og investorer rundt Stein Erik Hagen. Heyerdahl ble sparket, og det innledet en serie på flere kjappe sjefsbytter. Finn Jebsen fikk sjansen - og sparken.

Selskapet som var kjent for tålmodighet og langsiktighet, ble drevet for vær og vind. Ut med aksjer, inn med sol.

Bedriftskulturen er effektivt knekt i striden mellom de største eierne og administrasjonen.

Når toppsjefvikaren Åge Korsvold nå vil arbeide med bedriftskulturen i Orkla, er mitt tips at han bør begynne med styret.

Det lekker - og har lekket - som en sil, og absolutt bunnnivå er nådd med at man klarer å lekke meldinger om at sjefen skal sparkes før han vet det selv.