Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Papir-posten forsvinner heldigvis

På ti år sender vi 800 millioner færre brev i året her i landet. Miljøet jubler over at vi blir digitale.
KUTTER:  Konsernsjef Tone Wille i Posten mener at postombæringen på sikt bør reduseres til annenhver, og etter hvert hver tredje dag.
KUTTER:  Konsernsjef Tone Wille i Posten mener at postombæringen på sikt bør reduseres til annenhver, og etter hvert hver tredje dag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Når fikk du sist et håndskrevet brev?

De fleste vil svare at de knapt husker sist postkassen bugnet av papirbrev. Tvert imot er det ganske tynt når gratisaviser og reklame er ristet ut og dumpet i søppeldunken.

I dag er det bare terminalene i Bodø, Tromsø og Lørenskog som sorter post her i landet, og det er en rimelig trygg spådom at det ikke kommer flere terminaler.

Tvert imot - i dag kom nyheten om at Posten Norge vurderer å kutte i klargjøringen av posten. Det betyr trolig nye kutt.

- Nå har Posten varslet at det er behov for å fremskynde den allerede planlagte sentraliseringen av ruteklargjøringen fra Molde, Trondheim, Bergen, Stavanger og Stokke, heter det i en ny melding.

Les mer: Posten vurderer ytterligere sentralisering

STUPER: Siden 2008 har antallet brev i året sunket fra 2,6 til 1,8 milliarder - eller et fall på 800 millioner brev i året.

Omleggingen var papir til epost fører naturlig nok til behov for færre ansatte i Posten Norge AS.

Hvis klargjøringen av post skal sentraliseres, er det naturlig å forvente at ett eller flere av dagens sentre legges ned. Det kan bety inntil 300 færre årsverk, på toppen av de 1.500 årsverkene Posten har nedbemannet de tre siste årene.

NEDBEMANNING: Pressesjef John Eckhoff forstår at de ansatte reagerer på varsel om nedbemanning rett før jul.

- Jeg skjønner at det skaper reaksjoner at dette varslet kommer rett før jul. Vi ønsker åpenhet om denne prosessen, og mener det er bedre å gå ut med dette nå for å unngå uro og usikkerhet når vi starter utredningsarbeidet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Det er lett å forstå at de ansatte reagerer, og nyheter om færre dager med postombæring og rasjonalisering er lite populære i distriktene.

Men når vi slutter å sende brevpost, så blir det også mindre behov for folk som bærer den rundt. Og det ville være en storstilt sløsing av samfunnets ressurser om Posten Norge AS fortsatte som om intet har skjedd.

Sånn sett er Posten et eksempel på en grønn omstilling, der vi går over fra forurensende distribusjon på papir, og over til utslippfri kommunikasjon på data.

Det er sikkert bare et tidsspørsmål før Senterpartiet rykker ut og protesterer på den planlagte rasjonaliseringen. I så fall setter partiet distriktene og arbeidsplasser foran miljøhensyn og samfunnets fellesinteresser.

Posten Norge har stått for en imponerende omstilling de siste årene. Til tross for at posten stuper, så har konsernet holdt omsetningen ganske stabil runddt 25 milliarder kroner og gått med milliarder i akkumulert overskudd de siste ti årene.

I 2017 ble overskuddet på 692 millioner kroner, og det er staten som er eneeier. Det betyr at pengene går inn i statskassen og kommer andre gode formål til gode.

Det er ingen grunn til å sørge over at brevposten forsvinner. Miljøet jubler, eller som det heter i den opprinnelige reklamen for avisen du nå leser: Ti av ti trær foretrekker Nettavisen.

Hva mener du? Savner du brevpost, og hva mener du om at Posten kutter kostnader etterhvert som papirposten forsvinner?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).